VEGANSK CITRONKLADDKAKA ELLER SAFFRANSKLADDKAKA
Receptet kommer från min senaste julbok på över 200 sidor som finns att köpa på i webbutiken och ger en fantastiks vegansk kladdkaka med en kak som går att äta och skära upp både nybakad och när den är kyld. Den har precis samma mängd socker och fett som traditionella vita kladdkakor - nyckeln till ett perfekt recept!
För saffranskladdkaka börjar du antingen med att smälta margarinet och därefter hälla ner saffran i kastrullen så att det kan lösa sig i den varma vätskan eller så blandar du saffran med 2 matskedar alkohol, till exempel rom. ¼ -½ gram saffran, det vill säga ½ -1 kuvert räcker båda för en smakrik och gyllene kladdkaka.
100 g mjölkfritt margarin
100 g vit vegansk choklad
1 st citron, rivet skal
2 msk rom eller vegansk mjölk
1 dl aquafaba
2 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
2 krm salt
Värm ugnen till 200°C. Smörj och bröa en form på 22-24 centimeter. Smält margarin. Bryt chokladen i bitar och rör ner i margarinet tills bitarna smält. Riv ner det yttersta skalet av citronen om du har med citron. Vispa upp strösocker och aquafaba i en köksassistent eller med en elvisp tills det blir vitt, tjockt och pösigt. Vänd sedan försiktigt ner vetemjöl, salt och det smälta fettet. Häll upp i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i 200°C i 12-20 minuter beroende på formens storlek och ugn. Bakar jag i en form på 20 centimeter gräddar jag vanligtvis 15 minuter och i en större form kan den kortare tiden räcka men se till att kakan har blivit vackert gyllene. Servera varm, ljummen eller kall.