VEGANSK MINITÅRTA
Den här minitårtan är perfekt till alla hjärtans dag eller till födelsedagar där man vill ha en liten tårta för att fira familjen. Smaken är för vuxna men alkoholen kan uteslutas med fint resultat. Rom och likör kan användas i upp till 25 gram/milliliter. Whisky bör inte användas i större mängd än 10-15 milliliter/15 gram då den är starkare än likörer och påverkar smaken mer. Smeten ger en hög kaka om den bakas i en form så det är viktigt att förbereda med bakplåtspapper som går högt i sådana fall (runt 10cm) så att smeten kan expandera utan att åka över kanten. Man kan baka i två formar eller i en form på 12 centimeter också, eller halvera smeten om man vill ha tunnare lager. Jag har använt en choklad på omkring 70% här och ganachen får då perfekt konistens enligt mig, man kan använda mörkare eller ljusare choklad men ganachen kommer då blir fastare/mjukare.
TÅRTBOTTEN
95 g vetemjöl
15 g kakao
100 g strösocker
½ tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
1 nypa salt
50 g olja
50 g aquafaba
65 g varmt kaffe
1 tsk vaniljextrakt (5 g)
GANASHE
75 g mörk choklad
75 g matlagningsgrädde
25 ml likör
1 nypa salt
15 g lönnsirap
Värm ugnen till 175°C för en konventionell ugn och 150. Förbered en eller två formar på 10-12 centiemter enligt instruktionerna ovan. Blanda vetemjöl, kakao, strösocker, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål och rör så att det inte finns några klumpar. Sikta gärna blandningen ner i bunken. Mixa olja och aquafaba med en stavmixer tills det är väl emulsifierat och häll sedan ner emulsionen ihop med kaffe och vaniljextrakt i formen eller formarna. Gräddningstid 30-35 minuter för en form och 25-30 minuter om du bakar i två formar. Låt svalna helt innan du skär av toppen och delar kakan i skivor. Hacka chokladen. Värm grädde, likör, salt och lönnsirap tills den är kokhet och häll ner den hackade i chokladen och rör tills allt smält och du fått en slät ganashe. Låt svalna i kylskåp till spritsbar. Spritsa eller bred ut ganachen över tårtan.