VEGANSKA KLENÄTER
Receptet taget från senaste julboken som finns i webbutiken. Klenäter är främst förknippat med julbakning i Sverige och liknande bakverk återfinns i hela Norden. På bilden har jag skurit dem enligt de två vanligaste varianterna, raka snitt med en kniv och snedskurna med en sporre. Jag har inkluderat ett äldre recept och ett nytt recept där jag har använt aquafaba.
Ha alltid ett lock redo när du friterar om oljan skulle fatta eld, häll aldrig vatten på brinnande olja utan täck istället med locket. Jag rekommenderar att du köper en termometer om du ska fritera, annars är det svårt att hålla rätt temperatur på oljan. Läs gärna mer om fritering på sidan 192.
Recept I
50 g margarin
2 msk majsstärkelse
½ dl matlagningsgrädde
½ dl florsocker
2 ½-3 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ st citron, skalet
½ msk konjak
Recept II
50 g margarin
½ dl aquafaba
½ dl florsocker
2 ½-3 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ st citron, skalet
½ msk konjak
FRITERING
500-1000 g kokosfett
GARNERING
1 dl strösocker eller florsocker
1 msk mald kanel
Smält margarin och låt svalna. Blanda ihop majsstärkelse och grädde (recept 1) eller aquafaba (recept 2) med florsocker. Vispa ner vetemjöl, bakpulver, citronskal och konjak. Tillsätt mjöl tills du får en jämn och smidig deg. Låt degen vila inplastad i kylen minst en timme. Kavla ut degen tunt på mjölad arbetsbänk. Skär ut remsor, ca 10x3 centimeter med hjälp av en sporre eller vass kniv. Skär en skåra mitt i remsan och vrid försiktigt in ena halvan så att klenäten snurras. Hetta upp oljan till 180°C. Mät med hushållstermometer eller en bit vitt bröd som ska få fin färg och bli knaprig på runt 1 minut. Fritera ett par av klenäterna åt gången tills de är gyllene. Ta upp dem med hålslev, låt rinna av på hushållspapper och vänd sedan i strösocker eller florsocker blandat med kanel. Låt kallna på galler.