VEGAN SNICKERDOODLES
English recipe below
Klassiska amerikanska kanelkakor som är sega i mitten och skrynkliga i kanten, precis som de flesta klassiska cookies är! Receptet stammar från när man inte hade utvecklat bakpulver än och man använde då 2 teskedar bikarbonat och 1 tesked vinsten ihop för att få bikarbonatet att reagera. Kakorna blir mest traditionella med de två ingredienserna och får en syrlig smak av den syrliga vinstenen, bakpulver har en tillsatt syra så man kan använda 1 matsked av det för att ersätta den ursprungliga blandningen då vinsten kan vara svårt att få tag i. Degen ger mellan 15 till 20 snickerdoodles.
250 g mjukt margarin
3 ¾ dl strösocker
¾ dl aquafaba
7 dl vetemjöl
1 msk bakpulver (2 tsk bikarbonat + 1 tsk vinsten)
1 krm salt
2 msk strösocker
2 msk mald kanel
Värm ugnen till 200°C. Vispa ihop margarin, strösocker och aquafaba tills det blir väl uppvispat. Knåda ner vetemjöl blandat med bakpulver och salt och arbeta ihop till en jämn deg som rullas till golfbollsstora bollar som rullas i en blandning av strösocker och kanel. Placera inte för tätt på plåten då bollarna sväller ut till stora kakor när de gräddas. Grädda sedan 8 – 10 minuter i mitten av ugnen i 200°C. Låt svalna någon minut på plåten och flytta sedan gärna över till ett galler.
VEGAN SNICKERDOODLES
These cookies are really tasty! The center is the right amount of gooey and the edges are crunchy and look amazing! Aquafaba makes cookies a piece of cake! In older recipes you often find cream of tartar and baking soda, this is due to the fact that baking powder (that has an acid included in the powder) was not invented. You can use both versions but with cream of tartar you get the characteristic sour taste to the cookies! Makes 15 - 20 cookies.
1/2 cup vegan butter, softened
1/2 cup vegetable shortening
1 1/2 cups sugar
1/3 dl aquafaba
2 3/4 cups all-purpose flour
1 tbs bakingpowder ( or 2 tsp baking soda + 1 tsp cream of tartar)
1/4 teaspoon salt
2 tbs sugar
2 tbs ground cinnamon
Preheat the oven to 400 degrees F. In a large bowl, combine the butter, shortening, 1 1/2 cups sugar and the aquafaba and mix thoroughly with an electric mixer on medium speed until well combined. Sift together the flour baking powder and salt, and stir into the shortening mixture.
In a small bowl, stir together the remaining sugar with the cinnamon.
Shape the dough into golf boll size balls and roll in the cinnamon-sugar. Arrange the dough balls on parchment paper, not to close sine the cookies spread when they bake. Bake until the edges of the cookies are set but the centers are still soft, 8 to 10 minutes. Transfer the cookies to wire racks for cooling. Repeat with the remaining dough balls. Store in an airtight container.