VEGANSK FRANGIPANEPAJ
Klassisk fransk paj med vegansk frangipanefyllning!Receptet är anpassat för 8-10 minipajer eller en stor paj på runt 25 centimeter i diameter. Jag har använt knallröda små äpplen men päron, plommon eller andra favoriter går också bra.
Pajskal
2 ½ dl vetemjöl
1 ½ msk strösocker
125 g kylskåpskallt (gärna även en stund i frysen) margarin
Frangipane/mandelkräm
75 g mjölkfritt margarin
1 ½ dl mandelmjöl
1 ½ msk valfri växtgrädde
½ dl majsstärkelse
1 ½ dl florsocker
2-3 äpplen
Blanda vetemjöl och strösocker. Tärna ner det kalla margarinet och fingra snabbt ihop en deg (en mixer eller en pajdegshacka gör att arbetet går lite snabbare och degen hinner heller inte värmas upp lika mycket men det går med händerna också), förslut degen och låt den kylas i minst 30 minuter. Värm ugnen till 200°C. Kavla ut degen tunt och flytta över till din valda pajform/pajformer. Nagga bottnen med en gaffel och förgrädda pajskalet i 10 -15 minuter beroende på hur tunt du kavlat degen, pajskalet ska bli lite lätt gyllene i kanterna. Flytta ner gallret i ugnen till nedersta falsen om du har valt en stor pajform.
Vispa ihop mjukt margarin, mandelmjöl, grädde, majsstärkelse och florsocker till en mjuk massa. Bred ut lite kräm i varje pajskal (de ska vara svala) 1-2 matskedar beroende på hur små pajformar du valt eller all mandelkrämen om du valt en stor form.
Skala och skär till frukten, gärna tunna skivor med toppen intakt. Bred ut fruktens skivor som en lite solfjäder och lägg dem i mandelkrämen. Grädda i 200°C i 20 – 30 minuter (beroende på storlek, ugn och djup på pajformen), pajerna ska ha fått fin gyllene färg.