VEGANSKA SEMLOR
+ TIPS PÅ NÖTFRI MASSA
+ TIPS FÖR FAST VEGANSK GRÄDDE
På alla semlebilder i mitt flöde inser jag att det redan är dags att dela ett av mina mest älskade recept igen. Jag brukade baka mellan 300-500 semlor med det här receptet årligen och det är ett recept som hängt med länge och som delats och testats av många hundra hemmabakare under åren sedan det utvecklades för att få otroligt luftiga bullar, på bilden ser ni att bullen är veckad i nederdelen, det är för att den är så luftig - kompakta bullar få aldrig så söta veck i kanterna när de kyls ner efter gräddningen då de inte har lika luftigt inre!
Receptet släpptes redan 2012 i min bok med Svenska klassiker, det har hängt med väldigt länge helt enkelt utan att ändra - skillnaden nu är att jag gör något större bullar 80-100 gram deg och att jag därför dubblar degens ingredienser, vill man göra mindre bullar än traditionella butiksköpta semlor kan man använda ner mot 50 gram deg och då får man kring 20 - 25 bullar av den här degen.
FAST GRÄDDE
Jag använder Alpros vispgrädde, den vispas upp lite lätt först och sedan tillsätts några kryddmått/någon tesked syra, gärna några droppar citronsaft eller vitvinsvinäger, och sedan vispar man kraftigt och riktigt länge så blir den riktigt fast och går att spritsa perfekt! Den kan bli väldigt fast så vakta grädden, den skär sig dock inte som kogrädde så den blir inte förstörd.
Jag brukar inte variera mina semlor i korvformat, wraps eller liknande då jag gärna är lite traditionell med bakverk jag vuxit upp med så som semlor, men många är ju däremot allergiska mot mandel och här därför finns det också ett recept på egen frömassa/nötmassa inkluderat! När jag gör många semlor blandar jag ut massan med vatten tills den går att spritsa ut på semlorna men gör jag ett litet antal semlor gör jag som när jag växte upp och blandar mandelmassan med lite grädde och inkråmet från bullen.
Vetedeg (10-15 st om du gör bullar med 80-100 gram deg)
100 g margarin
4 dl växtmjölk
50 g jäst
1½ dl socker
½ tsk salt
1-2 tsk nystött kardemumma
10-12 dl vetemjöl
matlagningsgrädde för pensling
MONTERING
250 g mandelmassa (eller mandelfri massa, se recept på båda nedan)
2 msk vatten
1-2 pkt vispbar vegetabilisk grädde
några droppar färskpressad citronsaft
florsocker
Smält margarin i en kastrull och tillsätt mjölk. Smula ner jästen när mjölkblandningen är fingervarm. Blanda sedan ner strösocker, salt och kardemumma och rör tills en smet bildas. Tillsätt den fingervarma mjölkblandningen och rör sedan ner mjöl tills degen är någorlunda fast. Det är bättre att ha en något lös deg som kan jäsa och tillsätta mer mjöl efter jäsningen. Jäs i 40-60 minuter på lagom varmt ställe tills degen ungefär fördubblats. Knåda degen smidig med mjöl , inte under lång tid utan endast så att degen blir hanterbar att rulla till bollar och dela i 10-15 bitar på omkring 80 till 100 gram, forma bollar och låt jäsa i 20 - 40 minuter tills bollarna jäst upp ordentligt. Pensla med grädde och grädda sedan i mitten av ugnen i 225°C 9-14 minuter beroende på storlek. Skär av ett lock på bullen när den svalnat. Blanda riven mandelmassa med vatten och spritsa på bullen, täck med vispad grädde, sätt tillbaka locket och pudra med florsocker. Man kan också blanda inkråm från bullen med riven mandelmassa och vispgrädde för fyllning, så gjorde vi semlor när jag var liten. Pudra med florsocker innan servering.
PISTAGEMASSA, MANDELMASSA & SOLROSMASSA
Tål man inte mandel eller vill variera sig kan man använda nästan vilken nöt eller frö som helst för att göra egen favorit.Jag tycker att solrosmassa, pistagemassa och valnötsmassa är riktigt gott. Receptet ger ungefär 200 gram massa.
100 g (ca 1 dl) orostade frön eller nötter
1 dl strösocker
Någon matsked vatten
Mixa nötter eller frön fint i en mixer, häller ner strösocker och mixa lite ytterligare så att sockret finfördelas. Någon matsked vatten tillsätts sedan för att få en klassisk fast massa. Man tillsätter ytterligare lite vatten om man ska breda eller spritsa ut massan over semlorna.