VEGANSK CHOKLADSUFFLÈ
En perfekt vegansk dessert till alla hjärtans dag! Ni som följer “Swedish Vegan” på instagram vet hur mycket jobb som ligger bakom receptet och här har ni resultatet av allt arbete. Receptet är anpassat för fyra suffléformar på 8-9 centimeter i diameter eller 3 lite större formar. Jag brukar ofta baka i mina cappucinomuggar. Undergräddas sufflen blir den härligt rinnig och är den perfekt gräddad är hela sufflen som en gräddad chokladmousse. Båda alternativen är fantastiska men föredrar du något av dem och ska bjuda på sufflé bör du provbaka innan du bjuder så kan du testa vilken tid som ger föredraget resultat. Det är viktigt att vara noggrann med måtten på ingredienserna och jag inkluderar därför vikten om du har tillgång till en våg. Aquafaban behöver vara kall för att smeten ska ge bäst resultat. Servera med vaniljglass eller grädde eftersom endast sufflé inte ger den bästa smakupplevelsen.
100 g 100 g choklad (70% kakao)
¾ dl 75 g vatten
25 g 25 g margarin
1 nypa 1 nypa salt
1 krm 1 krm vaniljpulver
1 dl 100 g kylskåpskall aquafaba
1 dl 60 g florsocker
¾ dl 45 g vetemjöl
Smöra och sockra portionsformarna. Se till att sockret går ända upp till kanten, annars kan inte sufflen resa sig och fastnar i kanten. Sätt ugnen på 175°C. Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål eller kastrull med vatten och margarin. Smält i mikrovågsugnen i korta intervaller eller i en kastrull på svag värme. Rör i blandningen så att alla chokladbitar smälter. Rör ner salt och vaniljpulver. Låt svalna något. Vispa aquafaba och florsocker så pösigt att det blir märken efter vispen i blandningen. Vispa ner vetemjöl, vispa så att mjölet inkorporeras men överarbeta inte smeten. Vänd ner chokladblandningen försiktigt i tre omgångar. Häll upp i formen och fyll dem ända upp till kanten. Grädda mitt i ugnen strax före serveringen, 12-15 minuter. för fyra formar och 15-18 minuter för smeten uppdelad i tre formar. Servera genast då de sjunker ihop en kort stund efter gräddningen. Den korta tiden ger härligt rinnig mitt i sufflen och den lägre tiden ger en suffle som är en genomgräddad mousse. Servera med vaniljglass eller grädde eftersom endast sufflé inte ger den bästa smakupplevelsen.