Veganska chokladbollar (INTE RAW)
Det går att göra chokladbollar smältande goda precis som med mjölkprodukter om man använder rätt fett! Sedan jag slutade med mjölkprodukter för snart 20 år sedan har jag bara gjort chokladbollar en gång (tills förra sommaren vill säga när jag löste problemet med rätt sorts fett). Jag testade med vanligt bakmargarin en enda gång och insåg att smältpunkten i margarin är alldeles för hög för att det skulle bli ens i närheten av aptitligt. Nu finns ju dock nya riktigt bra mjuka margarinsorter som finns till smörgåsar och så fort jag testade var jag och hela familjen sålda!
Perfekta chokladbollar igen!
Jag har testat med flera olika sorters margarinsorter och ju högre fetthalt desto bättre skulle jag säga rent generellt, gillar man som jag (och halva familjen) det smakrika margarinet från Carlshamn så kommer man att älska chokladbollarna gjorda med den sorten (och det gjorde även de familjemedlemmar som skarpt ogillar den varianten på smörgåsen), mitt bästa tips är helt enkelt att använda den men alla smörgåsmargarinsorter vi använt har gett fantastiska klassiska chokladbollar precis som jag vill ha dem.
VEGANSKA CHOKLADBOLLAR
100 g smörgåsmargarin
1 dl strösocker
3 - 4 dl havregryn
1 krm vaniljpulver
1/2 dl kakao
2-3 msk kallt kaffe
Kokosflingor, pärlsocker eller strössel att rulla chokladbollarna i
Blanda alla ingredienser, börja med den mindre angivna mängden havregryn och kaffe och öka sedan tills du får perfekt smak och konsistens. Blir den för kletig tillsätts havregryn och blir den för torr tillsätts lite kallt kaffe. Låt gärna blandningen kallna i kylskåpet för att få en mer hanterbar smet och rulla sedan i valfritt strössel.