VEGANSKA ARRAKSBOLLAR
För riktigt goda arraksbollar behövs det en riktigt bra arrak och jag rekommenderar arraksessensen från Stockholms eter & Essencefabriken. Nu säljer också Systembolaget arrak, men den har jag inte hunnit testa än. För kexen brukar jag använda till exempel brago eller digestivekex.
1½ dl krossade kex
2 dl havregryn
100 g mandelmassa
75 g margarin
½ dl strösocker
2 msk kakao
1-5 tsk arraksessens
1 nypa salt
200 g smält choklad
1-2 msk olja
chokladströssel
Mixa kex och havregryn finkornigt. Riv mandelmassan grovt på rivjärn och blanda ner tärnat margarin, strösocker, kakao, arraksessens och salt. Mixa tills degen är jämn och smaka av med arraksessensen. Forma bollar av degen och doppa i smält choklad som tunnats ut med lite smakneutral olja. Strö över chokladströssel och låt kallna i kylskåp. Arraksbollar blir som godast efter att de fått stå förslutet i kyl över natten, då hinner smakerna utvecklas.