VEGANSK SAFFRANSSOCKERKAKA MED MANDELMASSA
Det här grundreceptet på sockerkaka tror jag är ett av det allra bästa recepten jag tagit fram under mina 10 år som receptutvecklare, och ett bakverk som jag trodde att man kanske inte kunde få perfekt utan ägg efter alla försök med dåligt resultat som jag gjorde. Sedan förra våren går det utmärkt och jag bakar sockerkakor i många olika varianter till jul, i julboken som finns här i butiken.Det här är en ny variant med mandelmassa i smeten och det ger en extra saftig sockerkaka som passar perfekt i jul!
Ingredienser
1 dl mjölk
¼ - ½ pkt saffran
2 dl strösocker
¾ dl aquafaba
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
75 g margarin
75 g grovriven mandelmassa
Värm ugnen till 175°C. Smöra och bröa en sockerkaksform. Koka upp mjölk med saffran. Vispa upp strösocker och aquafaba i en köksassistent eller med en elvisp tills det blir vitt, tjockt och pösigt. Blanda under tiden vetemjöl, bakpulver och salt i en skål och rör runt så att allt blandas. Smält margarin. Häll ner de torra ingredienserna, margarinet och saffransmjölken i bunken och rör ihop smeten tills den är jämn utan att överarbeta. Dra en slickepott längs sidorna på skålen så att eventuella mjölrester inkorporeras i smeten. Riv mandelmassan och rör ner i smeten. Häll upp kaksmeten i formen och grädda i mitten av ugnen 175°C 30 - 35 minuter. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från mitten av kakan.