VEGANSK PASTA
Det är vår i luften och jag är så sugen på att göra egen pasta! Perfekt ihop med vårens primörer eller förra årets sparade frysta tomater och torkad svamp. Jag har sedan länge delat mitt recept på instagram men har inte hunnit dela här på hemsidan men här har ni det! Jag testade många olika andelar av vatten/aquafaba innan jag kom fram till det här receptet med endast aquafaba. Det gav spänstigast pasta och godast smak tyckte alla i testpanelen. Det går dock att göra pasta med samma mängd vatten. Jag har också testat olika blandningar av vetemjöl och durumvetemjöl men har fastnat för vetemjöl special.Det går dock med vanligt vetemjöl eller hälften durumvetemjöl också.
PASTADEG
300 g (5dl) vetemjöl special
1 tsk salt
1 msk olja
1,5 dl aquafaba
Blanda vetemjöl och salt i en hög på bordet eller i en bunke. Rör ihop aquafaba och olja med en gaffel eller en handvisp, gör en fördjupning i vetemjölsblandningen och häll ner aquafaba-blandningen. Knåda ihop till en fast deg. Knåda i 10 minuter och låt vila förslutet i rumstemperatur i 20-30 minuter. Kavla ut tunt och skär ut spagetti, fettuccini, farfalle eller fyll för ravioli. Koka i välsaltat vatten i 1-3 minuter.
Den blå färgen är gjord genom att jag mixar 1,5 dl aquafaba med 70 g rödkål och 1 krm bikarbonat. Sila, pressa ut saften ur rådkålen och använd som degvätska.
Utan bikarbonat blir pastan lila.
För grön pasta kan man använda 70 gram spenat.