VEGANSK PASSIONSFRUKTSCURD + SCONES
PASSIONSFRUKTSCURD
1 st citron, skal & saft
2 dl (250g) passionsfruktskött
½ dl majsstärkelse
2 dl strösocker
100 g margarin
Riv först det allra yttersta lagret skal från citronen. Vill du ha en curd utan kärnor silar du passionsfrukten. Koka upp citronskal, citronsaft, fruktpuré, majsstärkelse och strösocker. Ta av kastrullen från plattan när blandningen tjocknat och häll ner tärnat margarin. Rör ordentligt med en handvisp eller mixa (om du silat av kärnorna) tills det smält och blandats helt och häll upp i en ren burk. Curden stelnar efter ett par timmar i kylskåp så se till att förbereda i god tid.
Här får ni också ett tips på väldigt enkla scones.
75 g mjölkfritt margarin
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 krm salt
2 dl naturell vegetabilisk yoghurt eller mjölk
Fingra ihop margarin, vetemjöl, bakpulver och salt. Tillsätt yoghurt eller mjölk och knåda ihop degen, den ska inte överarbetas då blir degen och dina scones sega. Kavla ut degen 2-3 centimeter tjockt och tag ut runda scones med mått och lägg på plåten och grädda mitt i ugnen i 250°C i 10 -15 minuter. Degen kan också plattas ut till en rund kaka som sedan snittas i trekanter och gräddas ett par minuter längre än individuella scones, kakan ska ha blivit välgräddad på toppen. Bitarna bryts då vid serveringen.