ROSTAD JORDGUBBSPAJ
Erin McDowell har inspirerat mig till den här magiska jordgubbspajen. Trots att man använder 1 ½ kilo jordgubbar så blir det ganska lite fyllning, så använd inte en för stor pajform. Formen på bilden är runt 20 centimeter. Erin rostar jordgubbarna i 135°C så om du kan ställa din ugn digitalt kan du använda denna temperatur istället. Citrusskal i jordgubbarna är valfritt, men jag byter ofta mot skalet från en lime. Fyllningen är väldigt söt, så en lätt syrlig grädde passar perfekt till den rostade jordgubbsfyllningen. Blir dina jordgubbar väldigt fasta under rostningen behöver du inte grädda pajen, gör då ett färdiggräddat pajskal som gräddas tills det blir helt färdiggräddat(öka tiden med 10-15 minuter) innan det får svalna för att fyllas med jordgubbarna. För frysta jordgubbar kan tiden i ugnen för att rosta jordgubbarna behöva ökas något till närmare 3 timmar.
KLASSISK PAJDEG
3 ½ dl vetemjöl
1-2 msk strösocker
1-2 krm salt
100 g kallt tärnat margarin
¼ dl iskallt vatten
¼ dl äppelcidervinäger
mjukt matfett för att
smörja pajformen
Se till att du har iskallt vatten förberett. Blanda vetemjöl, strösocker och salt i en bunke. Finfördela margarinet i mjölblandningen i en mixer eller med en enkel pajdegsblandare, du kan också arbeta snabbt med händerna. Blanda vatten och äppelcidervinäger i ett glas. När det är ärtstora bitar av margarinet kvar tillsätts den kalla äppelciderblandningen, en matsked i taget tills degen precis går ihop. Dela degen i två delar och låt vila i minst 30 minuter i kylskåp inlindad i plastfolie eller i en annan tättslutande förpackning. Smöra pajformen. Ta fram degbiten och kavla ut tunt så att den täcker pajformen, lägg över degen till en smord pajform. Du kan kavla på plastfolie, bakplåtspapper eller liknande för att kunna flytta enkelt men det brukar vara ganska lätt ändå. Se till att degen ligger tätt mot pajformen och nagga bottnen med en gaffel. Ställ in formen i kylen igen. Lägg bakplåtspapper, aluminiumfolie eller en stekpåse i formen och fyll med pajtyngder, strösocker torra bönor, torra ärtor eller torrt ris. Grädda skalet i 200°C i 15-20 minuter med tyngder och ta försiktigt bort dem. Grädda skalet i ytterligare 5-10 minuter och tills bottnen inte längre är fuktig eller genomskinlig.
JORDGUBBSFYLLNING
1500 g färska jordgubbar
1 dl strösocker
1 st citron, skalet
1 krm vaniljpulver
1-2 krm salt
Dela jordgubbarna i bitar. De stora delas i fyra delar, mindre halveras och små jordgubbar kan lämnas hela. Blanda strösocker, citrusskal, vaniljpulver och salt i en bunke och blanda sedan med frukten. Fördela frukten på en stor väl rengjord plåt och grädda i 2-3 timmar. Jag ställer timern på 1 timme och rör runt varje gång timern ringer de två första timmarna. Håll dem sedan under uppsikt, de ska inte bli för mörka och torra. Vanligtvis blir mina jordgubbar klara på 2,5 timmar men är ugnen varmare kan det gå snabbare så sätt larmet på 20 minuter och upprepa om de inte är färdiga. På bild 6 och 7 syns hur de ungefär bör se ut, en del av vätskan bör alltså finnas kvar. Fyll det svala pajskalet och grädda i 20-25 minuter i 200°C. Paj dekorerad med vispgrädde som fylldes i en spritspåse med St. Honoré-tyll syns nedan.