VEGANSK OLIVOLJEKAKA
En Italiensk kaka som passar extra bra på en brunch eller en fika ute i solen. Även en smakrik och pepprig olivolja fungerar i kakan, där smaken ändå blir mild och passar fint ihop med citrusfrukten och amaretton. Vill du inte använda någon av de rekommenderade alkoholsorterna går vatten eller mjölk utmärkt, kakan är full av smak ändå. Genom att mixa oljan med aquafaba kan vi binda in den traitionella mängden olja i kakan och sockermängden är något reducerad mot mina sockerkaksrecept för att klara av olivoljemängden, olivoljan gör att kakan ändå är både saftig och smälter i munnen.
4 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 nypa salt
2 ¾ dl strösocker
1 dl aquafaba
2 msk Amaretto, en söt Vermouth, Grand Mariner eller vatten
2 dl jungfruolivolja
½ dl aquafaba
1 st citron eller apelsin, skalet
Värm ugnen till 175°C. Smöra och bröa en rund form på omkring 20 centimeter. Rör ihop vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Vispa upp strösocker och en deciliter aquafaba tills det blir vitt och pösigt. Rör ner vetemjölsblandningen och vätskan. Blanda olivolja, en halv deciliter aquafaba och citrusskal och mixa tills blandningen blir tjock och fast. Vänd in i smeten. Dra en slickepott längs sidorna på skålen så att eventuella mjölrester inkorporeras i smeten. Häll upp kaksmeten i formen och grädda i mitten av ugnen 175°C 40 - 45 minuter. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från mitten av kakan. Pudra gärna med florsocker vid servering.