VEGANSK MAZARINKAKA
MAZARINKAKA MED GLASYR
Jag älskar glasyren på den här kakan även om den är enkel, vill du skippa glasyren kan du strö lite flagad mandel över kakan innan den gräddas.
5 st bittermandlar
½ dl mandelmjöl
2 dl strösocker
¾ dl aquafaba
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
1 nypa salt
75 g margarin
1 dl mjölk eller vatten
Värm ugnen till 175°C. Smöra och bröa en rund form på 20 - 22 centimeter. Riv 5 bittermandlar på rivjärn eller i en mandelkvarn. Blanda med mandelmjölet. Vispa upp strösocker och aquafaba i en köksassistent eller med en elvisp tills det blir vitt och pösigt. Vispa inte för länge, det ska inte bli marängsmet, bara vitt och pösigt. Blanda under tiden vetemjölsblandningen, bakpulver, vaniljpulver och salt i en skål och rör runt så att allt blandas. Smält margarin. Häll ner de torra ingredienserna, margarinet och mjölken i bunken och rör ihop smeten tills den är jämn utan att överarbeta. Dra en slickepott längs sidorna på skålen så att eventuella mjölrester inkorporeras i smeten. Häll upp kaksmeten i formen, strö ut mandelflagorna och grädda i mitten av ugnen 175°C 25 - 30 minuter. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från mitten av kakan.
GLASYR
3 dl florsocker
2-3 msk vatten
ev. röd karamellfärg
Låt kakan svalna helt. Blanda florsocker med vatten och sprid över kakan. Dela eventuellt i två skålar och färga den ena med karamellfärg. Häll upp i två spritspåsar och spritsa rader av glasyren om vart annat.
7