Vegansk morotskaka
VEGANSK MOROTSKAKA MED MOROTSPURÈ
+ 3 VEGANSKA FROSTINGAR
Ett recept med morotspure som jag lade mycket tid på att ta fram till min tårtbok som släpptes 2016.
2 dl/250g morotspuré
4½ dl vetemjöl
3 dl strösocker
1-2 krm salt
½ tsk riven muskot
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1½ tsk bikarbonat
½ tsk bakpulver
1 dl olja
1 dl morotsjuice / vatten
ev. 2 tsk vinäger
Ev. 100 g hackade valnötter
Köp ren morotspuré vid barnmatssektionen eller gör egen genom att koka eller ånga skalade morötter riktigt mjuka och mixa till en slät puré som tillåts svalna innan den används i smeten. Värm ugnen till 175°C. Smörj och bröa formen. Blanda vetemjöl, strösocker, salt, bikarbonat och bakpulver. Tillsätt olja, vald vätska och morotspuré och blanda snabbt ihop till en jämn smet utan klumpar med en handvisp eller slickepott, överarbeta inte eftersom bottnen då kan bli seg. Dra en slickepott längs sidorna på skålen så att eventuella mjölrester inkorporeras i smeten och häll upp i formen och grädda i mitten av ugnen i 175°C. För formar på 18 till 20 centimeter är gräddningstiden 45 till 50 minuter, formar någon centimeter större gräddas något kortare. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från mitten av kakan. Låt svalna i formen på ett galler innan den skärs upp.
TRE OLIKA MJÖLKFRIA FROSTINGVARIANTER
LUFTIG FROSTING MED KOKOSFETT
Ska du göra frostingen med kokosgrädde köper du en burk kokosgrädde och häller av vätskan eller så köper du fet kokosmjölk och kyler den, öppnar upp-och-ned och häller av vattnet därifrån också. Låt sedan kokosgrädde bli rumstempererad innan den används i frostingen.
1 dl kokosolja eller 3/4 dl kokosgrädde (den tjocka delen bara, inte vätskan i en burk med kokosgrädde)
100 g mjukt margarin
2 - 4 dl florsocker
ev. saft och skal från ½ citron
Vispa ihop mjuk eller smält kokosolja eller rumsvarm kokosgrädde med mjukt margarin. Vispa tills blandningen är luftig. Tillsätt florsocker efter smak och vispa i flera minuter för att få en lätt och luftig frosting. Tillsätt eventuellt lite citsonsaft och skal om du vill ha en syrlig frosting.
Vit chokladfrosting
100 g mjölkfri vit choklad
125 g mjukt mjölkfritt margarin
1 nypa salt
3 dl florsocker
½ -1 dl ovispad valfri vispgrädde (soja, havre, ris, kokos)
För frostingen smälter man mycket försiktigt den vita chokladen, i ett vattenbad som man tagit av från plattan eller i korta intervaller i mikro. Vit choklad är känslig för hög temperatur och kan separera och bli klumpig om man värmer den över 40°C. Låt den smälta chokladen svalna något och vispa sedan upp margarinet. Häll ner den vita chokladen lite i taget och vispa upp ordentligt, häll ner florsocker och grädde tills du fått en frosting du är nöjd med i konsistens. Frostingen blir stel i kylskåp men är otroligt luftig och lätt när den är rumstempererad.
FÄRSKOSTFROSTING
100 g mjukt mjölkfritt margarin
2 dl florsocker
200 g rumsvarm mjölkfri färskost (t.ex. soja, havre, ris, cashew)
ev. saft och skal från ½ citron eller lime
Vispa ihop mjukt margarin med florsockret och tillsätt sedan färskosten. Vispa i flera minuter för att få en lätt och luftig frosting. Tillsätt eventuellt lite citsonsaft och skal om du vill ha en syrlig frosting.