FARMORS (VEGANSKA) LINGONKAKA
Receptet är anpassat från min Farmors lingonkaka och finns i min nya julbok som finns i webbutiken. Den har hängt med i alla år och alla nya tryck av boken som gjorts sedan 2011 då första boken med julrecept gjordes. Den fjärde tryckningen nu är dubbelt så stor, både i dimensionerna och långt mer än så i sidantalet och antalet recept! I litteraturen är liknande kakor med surnad grädde och lingonsylt utskrivna som äldre pepparkakor från Norrland, jag hittar bland annat ett recept som är väldigt likt det jag har använt här i boken “Goda pepparkakor & annat gott” från 1930-talet. Kanske var det därifrån min farmor fick receptet.
4 ½ dl vetemjöl
2 ½ dl strösocker
2 tsk mald kanel
2 tsk mald ingefära
1 tsk mald kryddnejlika
1 ½ tsk bikarbonat
100 g smält margarin
1 ½ dl mjölk
½ dl matlagningsgrädde
1 ½ dl lingonsylt
Smörj och bröa en sockerkaksform och värm ugnen till 175°C. Blanda vetemjöl, strösocker, kanel, ingefära, kryddnejlika och bikarbonat. Tillsätt margarin, mjölk, grädde och lingonsylt. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen 175°C i 40 – 50 minuter. Testa med en provsticka som ska komma ut ren.