VEGANSK OSTPAJ
Jag gör sällan recept med tofu och jag gör sällan matigare recept, men ibland när maten är lite som ett bakverk och det blir en perfekt rätt så delas den här. Receptet med tofustanning har jag jobbat på i många år och det blir en underbar vegansk matig paj - som blir som vilken matpaj som helst, bara utan animalier.
Här är en perfekt vegansk pajstanning med en smakrik lagrad vegansk ost!
Pajskal
125 g kylskåpskallt margarin
3 dl vetemjöl
3 msk iskallt vatten
Skär margarin i små bitar. Nyp ihop vetemjöl och margarin för hand, med en pajhackare eller mixa i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop till en deg. Det är viktigt att inte överarbeta degen. Låt degen vila i kylskåp i minst 30 minuter väl försluten. Sätt ugnen på 225°C. Kavla ut degen på mjölad yta och flytta över till pajskalet. Nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10 minuter i 225°C.
Ostfyllning
200 g silkestofu
2 dl valfri vegetabilisk matlagningsgrädde
2 msk vetemjöl
2 msk majsstärkelse
1 krm salt
peppar
200 g riven vegankost, helst en smakrik lagrad variant
Mixa silkestofu och grädde tills stanningen blir helt slät, vispa ner vetemjöl och majsstärkelse och krydda med salt och peppar efter smak. Rör ner osten och fyll det förgräddade pajskalet. Grädda i mitten av ugnen i 225°C tills ytan har fått fin gyllene färg, mellan 30 - 40 minuter beroende på hur djup och stor pajform du använt.