VEGANSKA PIKELETS
Pikelets är Australiens klassiska pannkakor och det finns stor variation bland de klassiska recepten. Grunden är ganska lik klassiska pancakes men smeten görs inte lika luftig, vanligtvis ingår istället lite bikarbonat i smeten vilket är viktigt för att få dem porösa. De steks i matfett vilket ger en annan yta än pancakes. De serveras oftast med sylt och vispad grädde.
INGREDIENSER
25 g margarin
¾ dl aquafaba
¾-1 dl mjölk
½ dl strösocker
1 nypa salt
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm bikarbonat
1 nypa vaniljpulver
Smält margarin och blanda med aquafaba och den mindre mängden mjölk. I en bunke rörs strösocker, salt, vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och vaniljpulver ihop. Vispa sen ihop alla ingredienser och tillsätt 1-2 matskedar mjölk och du vill ha tunnare smet. Smält matfett i en panna på medelvärme och stek dem gyllene på båda sidor.