BAGHRIR
Baghrir är marockanska pannkakor som är veganska i sitt ursprungsrecept men som ofta serveras med honung och smör. De går under namnet “tusen hål” och ska bara stekas försiktigt på ena sidan, så använd inte för hög värme på plattan.
Här används torrjäst eftersom det är vad som brukar ingå i receptet men man kan också använda 12 gram färsk jäst. Jag tycker att man får tjockare och luftigare baghrir med färsk jäst.
Innan de svalnat är de klistriga så låt dem svalna separat. När de väl svalnat något fastnar de inte i varandra. Vill man rulla ihop eller vika dem gör man det direkt när de kommer från pannan och fortfarande fastnar. Vill du få en bild av hur tjock smeten ska vara så kan man alltid titta på ett par receptvideor på Youtube. Används färsk jäst blir smeten dock fluffigare än med torrjäst och den blir inte lika rinnig. Klurigt i början, men du lär dig snabbt både optimal temperatur och konsistens på smeten.
Mina veganska baghrir serveras med en klick av ett lyxigt bredbart margarin, och agavesirap eller lönnsirap. Du kan också smälta ihop fettet med sirapen för en mer traditionell servering.
INGREDIENSER
6 dl fingervarmt vatten
1 ½ dl vetemjöl
4 dl mannagryn
1 ½ tsk torr eller färsk jäst
2 tsk bakpulver
1 tsk strösocker
½ krm vaniljpulver
1 krm salt
Använd fingervarmt vatten eller något varmare beroende på om du har torrjäst som tål uppemot 40°C. Blanda ihop alla ingredienser i en bunke. Mixa med stavmixer i minst 1 minut, tills du har fått en jämn smet.. Låt jäsa i 35-60 minuter, smeten ska ha börjat jäsa och bilda mycket bubblor när man rör om i smeten. Smeten ska vara ganska lös. Är smeten för lös när du provsteker så kan du tillsätta lite mer vetemjöl. Är smeten för tjock så tillsätts lite vatten. Stek utan matfett på medelsvag värme. När ytan satt sig/stelnat ska mannagrynspannkakan vara lagom gräddad även på undersidan. Baghrir ska inte stekas på båda sidorna utan endast på ena sidan. Du får testa dig fram till en temperatur som ger perfekt gräddade baghrir.
SIRAPSSÅS
Använd ett riktigt gott smörgåsmargarin och agavesirap eller lönnsirap. Servera i en liten skål och ringla över mannagrynspannkakorna.
50 g margarin
50 g smakrik sirap
Smält ihop margarin och sirap i en liten kastrull. Det ska bara smälta ihop och behöver inte koka.