VEGANSKA PANNKAKOR
Det här är en enkel tårta, och en klassiker som jag får otroligt mycket frågor om - kan man göra pannkakor utan ägg och mjölk och hur gör man så att de inte faller sönder? Svaret är att det är SUPERENKELT!! För det här fotot stekte jag över 40 pannkakor i en panna som var något mindre än de största som finns och inte en enda pannkaka gick sönder. De blir supertunna och frasiga och smakar underbart!
Receptet är för en hög tårta, som den på bilden och vill du bara göra en hög till familjemiddagen så räcker halva recept säkerligen!
TUNNA PANNKAKOR
100 G mjölkfritt margarin
7 DL vetemjöl
1 TSK bakpulver
½ TSK salt
11 DL valfri växtmjölk
Smält margarinet och låt svalna. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en stor bunke och häll ner mjölk och svalt margarin. Vispa ihop till en jämn pannkakassmet. Provstek en pannkaka i matfett och vill du ha tunnare smet tillsätter du upp till en deciliter mer mjölk. Är smeten för tunn redan nu så tillsätter du några matskedar vetemjöl.
TÅRTFYLLNING
7 DL vispbar växtgrädde
4 – 7 DL sylt (på bilden har jag använt havtornssylt som är min favorit)
Fyll varje lager med både sylt och grädde eller varannan om du vill ha varierande lager. Tårtan på bilden har både grädde och sylt på varje lager.
Vill man göra en tårta med hasselnötsfyllning har jag ett recept på det också såklart och beroende på hur hög tårta man vill göra behöver man dubblera eller trippla krämen. Vill man ha mer chokladsmak kan man smälta 100 g choklad och röra ner i hasselnötskrämen för att få en chokladrikare smak men även öka mängden kräm.
HASSELNÖTSKRÄM
200 G hasselnötter
1 DL florsocker
1 TSK vaniljsocker
½ DL kakao
1 KRM salt
1-2 MSK smakneutral olja
Rosta nötterna i ugnen i 8-10 minuter i 175°C. Gnugga bort skalet när nötterna svalnat. Mixa hasselnötterna tills de är väldigt finmalda, gärna ett smidigt hasselnötssmör, mixa inte för länge så att hasselnötsmassan blir varm, då förstörs massan. (Har du en effektiv mixer blir de snabbt ett fint hasselnötssmör vilket är optimalt, men mixar man för länge skär sig smeten och oljan separerar). Häll ner florsocker, vaniljsocker, kakao, salt och olja och mixa tills allt är blandat. Lägg över i rena burkar och förvara i kylskåp. Servera på mackan, använd till kakor, muffins eller i tårtfyllningar.