VEGANSKA MUNKAR
Receptet på dessa veganska munkar är väl beprövat sedan jag tog fram det till min första julbok 2011 och det är viktigt att inte göra degen för fast innan jäsningen och att inte göra för tunna munkar. Jag övade en hel del när jag arbetade med receptet till tårtboken. I vilket fall rekommenderar jag att köpa en termometer om du gillar munkar, annars är det svårt att få rätt temperatur när du friterar. Det här receptet ger omkring 20 munkar om du använder ett mått på 7-8 centimeter. Degen går bra att dubbla om du vill göra fler. Munkar ska serveras dagsfärska, annars blir de tråkiga i konsistensen så fritera munkarna nära serveringstillfället. Ha alltid ett lock redo när du friterar om oljan skulle fatta eld, häll aldrig vatten på brinnande olja utan täck istället med locket. Kokosfett (det som finns i silvriga paket i kyldisken fungerar bra) lämpar sig speciellt bra för fritering då den tål hög temperatur och inte ger någon bismak till bakverken. En liter eller runt 1000 g fett är lagom för en mindre kastrull, oljan går att använda ett par gånger om den förvaras svalt. Du bör använda en tjockbottnad kastrull annars kommer smulor i oljan brännas på bottnen av kastrullen och hela din bostad kommer lukta lagom gott.
MUNKAR
100 g margarin
4 dl valfri vegetabilisk mjölk
50 g jäst
½ dl strösocker
1 krm salt
½ dl olja
1 tsk bakpulver
½ dl majsstärkelse
8 – 9 dl vetemjöl
Smält margarin och häll i mjölk och låt blandningen bli fingervarm. Smula jästen i en bunke, tillsätt strösocker och salt och låt jästen smälta. Häll i degspad, olja, bakpulver, majsstärkelse, vetemjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa 50 – 60 minuter. Kavla ut degen cirka 2 centimeter tjock och stansa ut munkar. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Värm under tiden fettet till 180°C i en tjockbottnad kastrull. Mät med en termometer eller testa med en liten degbit som ska bli gyllene på omkring en minut. Förbered en tallrik bredvid spisen där du viker ihop flera ark av hushållspapper. Fritera munkarna gyllene på båda sidorna, lägg inte i för många åt gången eftersom temperaturen då sjunker. Lägg på papper först och vänd sedan i socker eller låt svalna för glasyr. Ska du doppa munkar i strösocker gör du det direkt efter att de friterats. Glaserade munkar bör svalna helt och sedan doppas i glasyr och läggas på ett galler för att stelna till något, ha ett papper under så att glasyren som rinner av är lätt att få bort. Tänk på att inte hälla det använda kokosfettet i avloppet eftersom det stelnar när det bli kallt. Lämna då hellre in det till återvinning eller kyl kastrullen och släng fettet som stelnat till ett block i soporna i en påse, på så sätt får du inte stopp i avloppet.
FLORSOCKERMUNKAR
Lägg florsocker och munker i en påse, 3 till 4 stycken åt gången, och skaka påsen tills munkarna är helt täckta, låt dem ligga ett par minuter och upprepa några gånger.
TUNN FLORSOCKERGLASYR
8 dl florsocker
1 tsk vaniljessens
2 msk vit sirap
1 dl valfri rumsvarm vegetabilisk mjölk
För tunn glasyr vispas alla ingredienser ihop till en jämn blandning. Rör ner mjölk och florsocker tills du får en krämig men rinnande glasyr. Doppa gärna två gånger om du vill ha ordentligt med glasyr över hela munken.
TJOCK CHOKLADGLASYR
50 g smält mjölkfri choklad
½ dl kokhett vatten
1 krm salt
1 tsk sirap
½ - 1 tsk vaniljessens
5-6 dl florsocker
Smält chokladen. Blanda hett vatten, salt, sirap, vaniljessens och florsocker i en skål och vispa ihop tills allt är väl blandat. Häll ner den smälta chokladen och du kan sedan doppa svala munkar. Verkar glasyren för tjock så kan du öka mängden vatten med en tesked i taget, är den för lös så tillsätter du ytterligare lite florsocker
TJOCK FLORSOCKERGLASYR
9 dl florsocker
1 tsk vaniljessens
2 msk vit sirap
1 dl valfri rumsvarm vegetabilisk mjölk
För en tjock glasyr på toppen av dina munkar vispas alla ingredienser ihop till en jämn glasyr. Rör ner mjölk och florsocker tills du får en krämig glasyr. Den ska vara lite för tjock för att det ska gå att doppa munkarna, istället brer du ut glasyren med en kniv på toppen och låter den rinna ner en bit