VEGANSKA MOROTSMUMS
INGREDIENSER
3 dl strösocker
1 ½ dl aquafaba
5 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
ev. ¼ tsk muskot
1 nypa salt
1 ½ dl olja
3 dl riven morot
Värm ugnen till 175°C. Placera ett bakplåtspapper i en passande form eller gör en form av ett bakplåtspapper genom att vika in kanterna ett par centimeter och sedan häfta hörnen med en häftapparat. Ställ pappersformen på en plåt eller i en långpanna. Vispa upp strösocker och aquafaba i en köksassistent eller med en elvisp tills det blir ljust och pösigt. Blanda under tiden vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, kanel, kardemumma, eventuell muskot och salt i en skål och rör runt så att allt blandas. Skala morot och riv på den finaste delen av rivjärnet. Häll ner de torra ingredienserna, oljan och morötterna i bunken och rör ihop smeten tills den är jämn utan att överarbeta. Dra en slickepott längs sidorna på skålen så att eventuella mjölrester i botten inkorporeras i smeten. Häll upp kaksmeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 175°C i 30-40 minuter om du har en form på 20x30 centimeter och 20-25 minuter om du har en form på 25x35 centimeter. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från mitten av kakan.
KLASSISK GLASYR
75 g smörgåsmargarin
3 ½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk matlagningsgrädde
kokosflingor
Låt kakan svalna helt. Smält margarinet till glasyren och låt svalna något. Blanda med florsocker, kanel, vaniljsocker och grädde. Bred ut över kakan och strö över kokosflingor.