VEGANSKA KANELBULLAR
Här är mitt favoritrecept med kall degvätska och mjukt margarin, det andra receptet är ett bra recept det också - men vetedegar med mjukt fett och kall degvätska ger otroligt luftiga och saftiga bullar och har ni inte provat det än är det på tiden! Helené Johansson som driver Brunkebergs Bageri skriver i sin fantastiska bok "Sötebröd" att hon aldrig använder kesella, kvarg eller yoghurt i sin deg och att det är ett påhitt från företag för att öka försäljning av dessa produkter. Jag kan ju inte annat än att hålla med - det här ger oöverträffat saftig vetedeg!
Så här skriver jag om receptet i julboken "Efter ett tjugotal lussebak och flera blinda smaktester i Buffés provkök kunde de presentera receptet på den bästa lussebullen. Det behövdes ingen kvarg, yoghurt eller kesella för att göra luftiga och saftiga lussebullar, tvärtom, blev de torrare. Hemligheten ligger i att använda mjukt och inte smält fett och att knåda ordentligt. Här är deras recept med mjölkfria och äggfritt alternativ och det ger verkligen fantastiska lussebullar!" Det ger som tur är fantastiska kanelbullar också och här har ni instruktioner för det! Jag brukar ha ganska lite strösocker i fyllningen för då får man bullar som inte blir så kladdiga och fastnar i pappret men vill man ha fyllningen väldigt söt kan man ha den större mängden.
Vetedeg (20-25 bullar, halva degen ger 10 stora bullar)
1 msk kardemummakärnor
50 g jäst (1 paket)
175 g rumsvarmt mjölkfritt margarin
5 dl rumsvarm mjölk (vegansk såklart)
2 dl strösocker
½ tsk salt
12-14 dl vetemjöl (max 800 g)
Fyllning
150 g rumsvarmt mjölkfritt margarin
2-3 msk kanel
½ - 1 dl socker
matlagningsgrädde för pensling (vegansk såklart)
pärlsocker
Mortla kardemumman. Skär margarinet i tärningar. Smula jästen och blanda med kardemumma, mjölk och margarin i en bunke eller i en köksmaskinsskål. Tillsätt socker, salt och en del av mjölet. Arbeta degen i 15 minuter i maskinen med degkrok eller 20 minuter för hand. Tillsätt mjöl tills du får en smidig deg, men var försiktig så att du inte råkar tillsätta för mycket, börja med en mindre mängd och tillsätt succesivt tills du får en följsam deg. Det behövs tillsättas allteftersom då degen behöver mer vetemjöl ju längre den knådas. Låt degen jäsa i 60 minuter eller tills den jäst upp till ungefär dubbel storlek. Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk och följ instruktioner för antingen bullar eller knutar.
För bullar:
Kavla ut degen i en rektangel och bred ut margarin över ytan, strö med socker och kanel över hela rektangeln och rulla ihop degen till en rulle. Skär i bitar och lägg i formar på en plåt.
För knutar:
Rör ihop margarin, socker och kanel. Kavla ut degen ½ cm tjock och bred ut fyllningen. Vik degen dubbelt, skär remsor med ett snitt i mitten, så att två ”ben” bildas på remsan, vira ett par varv och knyt ihop till en bulle.
Låt jäsa i 30 minuter och värm ugnen till 225°C. Pensla med matlagningsgrädde och grädda mitt i ugnen i 8-12 minuter.