VEGANSKA AMARETTI AL LIMONE
En svensk vegansk variant av klassiska sega och söta italienska mandelkakor, gjorda med mandelmassa.
18 stycken avlånga amaretti
10 stycken ”nypta”
75 g mandel (skållade eller ej)
200 g mandelmassa
¾ dl strösocker
1 msk bönvatten (vätskan i en burk med kikärtor)
finrivet skal från en citron
Florsocker till ytan, ungefär 2 deciliter
Värm ugnen till 175°C. Mal eller mixa mandeln grovt. Blanda mandelmassa, strösocker och bönvatten i en skål, tillsätt den malda mandeln och det rivna citronskalet. Dela degen i 18 bitar för avlånga och 10 bitar för runda/”nypta”. Gör 18 rullar på ungefär 4-5 centimeter eller 10 runda bollar, rulla i florsocker. De runda bollar nyps i toppen med tre fingar för sin speciella form. Placera kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter, gör du de större ”nypta” kakorna gräddas de i 15-17 minuter. Amarettin ska ha fått fin ljust gyllene färg när de är färdiggräddade.