VEGANSK SQUASHKAKA
En ljus kaka med kardemumma, kanel och valnötter som går utmärkt att servera utan glasyr, på fotot här har jag toppat med ett tunt lager glasyr som färgat rosa med ett par droppar färsk röbetssaft. En perfekt höstkaka med andra ord!
INGREDIENSER
1 dl aquafaba
4 dl florsocker
4 dl vetemjöl
1 tsk kanel
1 tsk nymortlad kardemumma
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker eller 1 krm vaniljpulver
1-2 krm salt
1 ½ dl olja
2 msk aquafaba
2-2½ dl riven zucchini (150 g)
2 dl valnötter (kan uteslutas)
Värm ugnen till 175°C och täck en form på cirka 20×30 centimeter med bakplåtspapper. Vispa aquafaba och socker vitt och fluffigt. I en separat bunke blandas vetemjöl, kanel, kardemumma, bakpulver, vaniljsocker och salt i en separat bunke. Mixa ihop olja och aquafaba. Riv zucchinin och mät upp 2 - 2½ deciliter eller 150 gram. Krama sedan ur så mycket vätska du kan ur zucchinin. Grovhacka valnötterna. Rör ihop alla ingredienser med en slickepott Fyll formen och baka mitt i ugnen i 35-45 minuter. Känn med en sticka att den kommer ur torr. Låt kakan svalna helt innan du har på frosting.
KLASSISK FROSTING
Frosting baserad på veganskt bakmargarin har ofta en för hög smältpunkt för att de ska bli aptitliga på tungan och jag har därför tidigare aldrig inkluderat klassiska enkla recept på frosting, men använder man smörgåsmargarin som är mjukt och med en lägre smältpunkt så går det faktiskt utmärkt att göra klassiska frostingrecept som den här frostingen och den ljusa chokladsmörkrämen nedanför. Här passar det bra att röra ner lite rödbetssaft för färg eller riva ner skalet av 1/4-1/2 citron för smak.
100 g mjukt smörgåsmargarin
2-4 dl florsocker
¼ krm salt
½ tsk vaniljessens eller vaniljsocker
0-1 msk vätska (mjölk, citronsaft)
Vispa ihop alla ingredienser, vispa i flera minuter för att få en lätt och luftig frosting. Tillsätt eventuellt vätska för en luftigare konsistens.