VEGANSK MOROTSKAKA
Den här morotskakan var ett av de första recept jag utvecklade till den första boken vi släppte på vårt lilla förlag. Receptet har hängt med sedan dess men jag har förbättrat receptet i takt med att jag lärt mig mer om bakning. Det fina kortet på mig har Fotograf Cecilia Möller tagit. Det här receptet kommer vara med i min kommande samlingsbok då det fortfarande är ett favoritrecept!
MOROTSKAKA
½ tsk riven muskot
2 ½ dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 krm salt
2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
2 dl finriven morot
1 dl valfri vegetabilisk mjölk
1 tsk vinäger
1 dl olja
1 dl äppelmos
ev. 1 dl hackade valnötter
Smörj och bröa formen (18-22 cm form) och värm ugnen till 175°C.
Riv muskot på rivjärnet och mät upp ½ tsk. Blanda sedan muskot med strösocker, vetemjöl, salt, bikarbonat, bakpulver och kanel. Rör ner finriven morot, mjölk, vinäger olja och äppelmos. Vispa snabbt ihop tills smeten är slät. Rör ner finriven morot och eventuella hackade valnötter. Häll ner i formen och grädda mitt i ugnen i 40-50 minuter i 175°C. Testa med en provsticka som ska komma ut ren. Låt kakan svalna innan kakan dekoreras.
LUFTIG FROSTING
1 dl kokosolja
100 g mjukt margarin
2 - 4 dl florsocker
ev. saft och skal från ½ citron
Vispa ihop mjuk eller smält kokosolja med mjukt margarin. Vispa tills blandningen är luftig. Tillsätt florsocker efter smak och vispa i flera minuter för att få en lätt och luftig frosting. Tillsätt eventuellt lite citsonsaft och skal om du vill ha en syrlig frosting.