VEGANSK CHOKLADPÅSKTÅRTA
Fler tider för olika formar att grädda finns i nedan, tårtan på bilden är bakad i formar på 12 centimeter eftersom jag ville att storleken skulle passa med mina små dekorationer. Makronerna är från Floral Frostings fantastiska recept som hon har arbetat på det senaste året och jag komet dela en svensk översättning av den variant jag har delat på blogg i kategorin kakor. Även kakklubborna kommer jag dela en beskrivning på men de är gjorda på de avskurna topparna på chokladbottnarna, blandade med lite överbliven chokladganach, bollarna på pinnar fryses sedan så att chokladen stelnar fint när man doppar dem. Det viktigaste för att få bra resultat med vit choklad är att aldrig värma den mer än 40°C eftersom den då förstörs, att inte blanda in mer än 2-3 tsk olja per 100 gram choklad (för att göra den smidig) och inte färga den med vanlig karamellfärg, man behöver en färg gjord för fet - en chokladfärg! Det gäller både för den vita chokladen på tårtan och på kakklubborna, för klubborna som ska ha stel choklad går det bra med 1-3 tsk olja och för dropp-ganachen kan man ta nästan 50% olja för en smidig ganach.
Det stora och lilla ägget (som jag har halverat) och kaninen är från Pralinhuset i Stockholm.
CHOKLADBOTTEN
1 ½ dl kakao
4 ½ dl vetemjöl
3 ½ dl socker
1 - 3 krm salt
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 msk vinäger
1 ½ dl olja
3 ½ dl vatten
1 – 3 krm vaniljpulver (eller 1 – 2 tsk vaniljessense)
Förbered en form med fett och ströbröd, gärna på mellan 20 - 22 centimeter i diameter. Du kan också grädda i två 15 centimeters formar, då behövs lite kortare gräddningstid, 40 – 50 minuter beroende på ugn, eventuellt längre. Sikta kakao och blanda med vetemjöl, socker, salt, bikarbonat och bakpulver. Rör ner vinäger, olja, vatten och vispa tills smeten är jämn. Överarbeta inte smeten, det ska bara precis röras ihop och sedan snabbt in i ugnen. Häll ner i formen och ställ in i nedre delen av ugnen i 175°C i 60 - 70 minuter. Testa om kakan är klar med en provsticka som ska komma ut ren från tårtbottnen. Låt kakan svalna innan den skärs i tre lager. I två 15 centimeters formar är gräddningstiden ungefär 40 – 50 minuter beroende på ugn. Testa med provsticka för att veta när den är klar, den ska komma ut ren från mitten av kakan när den är klar.
Grädda i:
30-35 minuter för 10 cm formar
45-55 minuter för 2 st 15 cm formar
30-35 minuter för 3 st 15 cm formar
55-65 minuter för 1 st 20 cm form
35-45 minuter för 2 18-20 cm formar.
Chokladganach kan man antingen göra en stund innan man monterar en tårta eller så kan man förbereda den dagen innan för att få en sval och väldigt lätthanterad ganach, det är
Chokladganash
2 dl valfri växtgrädde
400 g mjölkfri 50-60% choklad "bakchoklad" eller "blockchoklad" (för mörk choklad är det runt 200 g)
Koka först upp grädden ta av från plattan när den kokat upp. Bryt ner chokladen och låt den smälta. Ställ ganaschen att svalna något så att den bli lagom sval att breda ut som fyllning i tårtan eller låt den stå förslutet i rumstemperatur till dagen efter för att kunna göra en slät tårta likt den på bilden.
Montering av tårtan.
Skär den helt svala tårtan i de lager tu tänkt göra. Fyll med chokladtryffel i tunna lager och täck med chokladblandningen när den svalnat nog för att bli bredbar. Vill du ha den slät använder du en spate eller en degskrapa och sköljer dem i varmt vatten emellanåt för att kunna jämna ut ganachen.