VEGANSK BANANKAKA
Visste ni att jag älskar bananbakverk? Så mycket att jag har gjort en hel bok med bara bananbakverk! Det här är ett av recepten som finns med där, bokens fokus är egentligen inte just bananrecept utan handlar mycket om hur man bakar veganskt utan att kompromissa och hur man ersätter äggen (och att en halv banan INTE kan ersätta ett ägg i kakor)
3 dl vetemjöl
2 dl farinsocker (packat i måttet)
½ tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 krm salt
2 dl mosade bananer (2-4 bananer beroende på storlek)
1 halv banan (delad på längden) för att toppa kakan
1 dl valfri vegetabilisk yoghurt
¾ dl olja
1 tsk vaniljessens
1-2 tsk demerarasocker eller annat grovkornigt socker
Värm ugnen till 175°C. Smörj och bröa en avlång eller rund sockerkaksform. Blanda vetemjöl, farinsocker, bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke. Mosa bananerna (spara en halva) och häll ner med yoghurt, olja och vanilj. Vispa samman alla ingredienser och häll smeten i formen, lägg den halverade bananen på toppen och strö över demerarasocker. Grädda i mitten av ugnen i 50 - 60 minuter i 175°C. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från kakan. Låt kakan svalna innan den vänds upp.