MINTKYSSAR & MINTPASTILLER
I tidigare böcker har jag haft med mintkyssar med den äldra franska metoden från runt 1850-talet men den är lite krånglig så jag tänkte struntat i liknande recept i kommande julboken tills väldigt många av mina följare önskade att jag inkluderade dessa. Här har ni därför recepten på både de klassiska mintkyssarna och de nya moderna som vanligtvis görs med rå äggvita (som ju inte ska ätas enligt Livsmedelsverket), mycket smartare med aquafaba!. Instruktioner för grisen kommer i en film inom kort på instagram eller youtube!
MINTKYSSAR
3 dl strösocker
1 dl vatten
1 msk flytande glukos
5-7 dr pepparmyntolja
75 g smält choklad
Förbered en kastrull med kokande vatten för att ställa tillbaka massan på, likt vattenbad, när du rört in pepparmyntoljan. Koka upp strösocker, vatten och glukos. Mät temperaturen tills massan blir 115°C-118°C eller doppa två skedar i sockerlagen. För ihop dem och dra isär, bildas sammanhängande tunna trådar mellan skedarna är smeten klar. Det tar bara några minuter så var uppmärksam. Häll över lagen i en skål och låt svalna lite lätt, blanda ner pepparmyntolja med en gaffel och arbeta lagen tills den blir ljusare. Sätt då skålen över kastrullen med kokande vatten och rör i massan tills den blivit lös, vit och tjocknat. Blir den för fast kan du tillsätta lite vatten för att den ska bli smidig igen. Stelnar massan sätts den över vattenbadet och några droppar vatten kan droppas ner för en lösare smet. Klicka sedan mintkyssar med sked på ett bakplåtspapper. Blir kyssarna fula och ojämna kan de lägga tillbaka dem i skålen och lösa upp dem igen för att försöka på nytt. Låt dem kallna helt. Lägg en liten klick smält choklad på varje mintkyss.
MODERNA MINTKYSSAR
½ dl aquafaba
3 dl florsocker
4-5 dr pepparmyntsolja/arom
100 g choklad
Vispa först aquafaba och florsocker med elvisp tills det blir luftigt och fast. Tillsätt pepparmyntolja eller en lite större mängd pepparmintsarom och till sist florsocker/aquafaba lite i taget tills du får den tjocklek du vill ha, smeten ska gå att spritsa ut i klickar som sen ska flyta ut och bli jämna.. Låt dina spritsade kyssar torka i minst 12-24 timmar innan de flyttas och dekoreras med choklad. Smält då chokladen och lägg en klick choklad på varje mintkyss.
MINTKAKOR
För punchpraliner ersätts pepparmyntsolja med arraksarom och man strör lite strössel över kakan i slutet.
½ dl aquafaba
5-8 dl florsocker
4-5 dr pepparmyntsolja/arom
200 g choklad
1-2 msk olja
Vispa först aquafaba och 3 deciliter av florsockret med elvisp tills det blir luftigt och fast. Tillsätt pepparmyntolja eller en lite större mängd pepparmintsarom och vispa igenom smeten ordentligt. Tag bort skålen om du använt hushållsassisten och rör sedan med sked ner resterande mängd florsocker, till en lätt deg som ska gå att kavla ut. Tillsätt florsocker för en fastare deg eller tillsätt aquafaba för en mjukare deg. Kavla försiktigt ut degen på florsocker till 5-7 millimeter och stansa ut kakor. Låt dem torka en stund tills de är stela nog att doppa i choklad. Smält choklad och blanda med olja enligt instruktioner på sida xxx. Doppa mintkakorna i chokladen och placera på bakplåtspapper för att stelna.