GLUTENFRI VEGANSK KLADDKAKA
Här är en naturligt glutenfri variant av kladdkaka som också är fri från ägg och mjölk men fantastiskt god och som togs fram till min “Stora boken om naturligt glutenfri bakning”! Jag har lagt ner otroligt många timmar på att ta fram de här recepten att det är galet. Efter första året mådde jag faktiskt illa av lukten av nygräddad kladdkaka och jag bakade inget med choklad på flera månader. Från alla tester lärde jag mig massor om bakning och hur de olika ingredienserna fungerar vilket jag nu har med mig när jag utvecklar recept. I boken finns det med både klassisk kladdkaka, fransk chokladkaka, vit kladdkaka, brownies (fudgelika och kaklika) och massor av annat chokladigt bland de 150 recepten! Boken finns att köpa här i webbutiken. Det fina fatet kommer från ByMutti
Kladdkaka har verkligen varit min nemesis eftersom jag vet precis hur jag vill ha dem. En hård kant (absolut inte kaklik), ett ljust skikt ovanpå kladdkakan som spricker när man skär upp den och så ska den gå att skära upp när den är ljummen, inte bara när den är kall. Som kall ska den vara fudgelik och smaka precis som den gjorde när jag var 10! - Här är det fulländade resultatet!
100 g margarin eller smör
2 dl strösosker
2 dl florsocker
1 dl teffmjöl
1 dl fullkornsrismjöl
4 msk kakao
½ dl tapiokastärkelse
1 krm bakpulver
1 krm salt
1 ½ dl valfri mjölk
Smörj och bröa en springform. Smält margarin. Vispa ihop
strösocker, florsocker, teffmjöl, fullkornsrismjöl, kakao, ta-
piokastärkelse, bakpulver och salt. Häll ner smält margarin
och mjölk och rör ihop till en jämn smet. Häll i formen, bred
ut jämnt och grädda i mitten av ugnen i 200°C i 18 – 22
minuter. Kladdkakan blir fast i kyl med båda gräddtiderna
men den kortare tiden ger en kladdig kaka, den längre tiden
en mer fudgelik kall kladdkaka. Båda gräddtiderna ger en
någorlunda fast kladdkaka när den är varm. Servera varm
eller kall, gärna med vispad grädde eller en kula vaniljglass.
Tips!
Du kan byta mjölsorterna jag valt mot nästan vilka mjölsorter som helst.
Fullkornsrismjöl, teffmjöl, tapiokastärkelse (cassava) finnsnu hos välsorterade livsmedelsbutiker.Fullkornsrismjöl och teffmjöl finns till salu i de flesta coop eller konsumbutiker.
Tänk på att alltid bara använda rena produkter, helt fria från gluten och producerade i lokaler fria från gluten. Det får inte stå att en produkt kan innehålla spår av gluten på innehållsförteckningen. Leta efter den glutenfria loggan så vet du att det är okej för en glutenintolerant att äta. Delar av min text om allergivänlig bakning från boken finns här i albumet "Receptalbum" vid bilden på mig i mitt torparkök, läs gärna den om du ska baka till någon med allergi eller intolerans.