CITRUSMARMELAD
Under vinter finns ett stort antal citrusfrukter till salu i butikerna och kring jul köper vi i min familj både mycket apelsiner och clementiner. Jag försöker hela tiden bli bättre på att ta vara på allt som köps hem. Det är lätt hänt att man köper en påse citrusfrukter som sen inte äts upp och då är det kanske enklare än man tror att göra marmelad av frukterna. Söker man efter marmeladrecept är det lätt att bli avskräckt av den tid många av dem tar i anspråk, flera dagar med skalande, skrapande av det vita beska lagret och flera timmars kokning. För att få en marmelad som inte är bitter behöver man nämligen ta bort det vita lagret mellan skalet och klyftorna, och i mitten av apelsinen. Det finns många sätt att få bort och det här är min metod jag har arbetat fram för att det ska vara enkelt och snabbt -och som jag tycker ger en riktigt god marmelad. Skala några av frukterna med en potatisskalare, samla in det smakrika skalet och skär sedan av det vita lagret och skalet med en vass kniv. Det finns så otroligt många recept på marmelad, med kärnor och det vita lagret inkluderat och många recept tar flera dagar att förbereda och mycket tid i anspråk och då är det kanske enkalre att strunta i att koka egen citrsmarmelad. Det här receptet använder syltsoker och kokar därför i omkring 15 minuter. Vill du ha en marmelad utan skalbitar kan du skära bort skalet och det vita lagret utan att spara lite strimlor med potatisskaleren. Det är skalbitarna som ger den lite beska tonen i marmeladen och smaken förbättras när marmeladen har fått stå till sig. Har du inte ett kilo frukter får du räkna om hur mycket vatten som behövs, syltsockret är alltid samma mängd som efter att du skurit av allt skal på frukterna.
INGREDIENSER
1 kilo citrusfruktkött
4 dl vatten
1 kg syltsocker
Värm ugnen till 100°C och ställ in ett par rena burkar med metallocken på utan att skruva åt locken. Tvätta citrusfrukterna i varmt vatten med en mjuk borste. Skölj frukten och skala av det allra yttersta skalet med en potatisskalare på några av frukterna. Skär bort skalet och det vita lagret på citrusfrukterna med en vass kniv och släng, skär fruktköttet i bitar och skär bort så mycket av det inre vita lagret som du kan. Ta bort alla kärnor du ser. Mät upp 1 kilo fruktkött och lägg i en kastrull på minst 4 liter (det kokar upp ganska mycket och det rinner lätt över om du har en mindre gryta. Tillsätt 4 decilier vatten. Mixa med en stavmixer, först i korta pulser så att du ser tjocka vita bitar och kärnor och kan plocka bort dem. Sedan i längre intervaller, men pausa gärna ofta och plocka försktigt bort de fibrer som samlas på mixerbladen. Häll ner syltsockret. Strimla skalbitarna du skalat av i tunna skivor eller små bitar och lägg ner i grytan. Koka marmeladen i 15 minuter från att den kokats upp. Ta bort skummet i sluten av koktiden med en sked och släng. Det bildas nytt skum hela tiden så var inte för nogrann i början, det kommer ändå att bildas nytt skum. När det närmar sig 15 minuter koktid kan man börja skumma av marmeladen. Häll upp i de varma burkarna från ugnen och förslut med locken direkt. Låt dem svalna upp och ned.