3 VEGANSKA VÅFFLOR
MJUKA VÅFFLOR
Det här är ett gammalt recept på mjuka våfflor, där aquafaba ersätter äggets funktion och ger mjuka våfflor. Receptet ger 10 till 12 stycken våfflor.
100 g margarin
4 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
5 dl mjölk
¾ dl aquafaba
Smält margarinet och låt det svalna. Blanda de torra ingredienserna i en stor skål. Vispa i hälften av mjölken till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken, aquafaba och margarin. Hetta upp ett våffeljärn och pensla med smält matfett vid första laggen. Lägg på ¾ - 1 deciliter smet till varje lagg, mer eller mindre beroende på våffeljärnets storlek. Grädda våfflorna i hett våffeljärn tills de fått fin färg. Lägg de nygräddade våfflorna på galler. Servera nygräddade.
FRASVÅFFLOR
Det här är ett gammalt recept på våfflor, utan ägg för att få våfflorna riktigt frasiga. Receptet ger 6 till 7 stycken våfflor men smeten går bra att dubbla.
100 g margarin
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
4 dl mjölk
Smält margarinet och låt det svalna. Rör ihop vetemjöl med bakpulver och salt och vispa ner mjölk. Häll ner margarin och vispa till en jämn smet. Lägg på ¾ - 1 deciliter smet till varje lagg, mer eller mindre beroende på våffeljärnets storlek. Grädda våfflorna i hett våffeljärn tills de fått fin färg. Lägg de nygräddade våfflorna på galler. Servera nygräddade.
GLUTENFRIA FRASVÅFFLOR
100 g margarin
1 dl fullkornsrismjöl
1 ½ dl durramjöl
1 ½ dl potatismjöl
1 - 2 krm salt
2 tsk bakpulver
4-5 dl valfri mjölk
Smält margarin och låt svalna. Rör ihop fullkornsrismjöl, durramjöl, potatismjöl, salt och bakpulver i en skål. Häll ner svalt margarin och rumsvarm mjölk och vispa ihop till en jämn smet. Låt gärna smeten vila i några minuter, tillsätt eventuellt lite mer mjölk för en smidigare smet. Decilitermått brukar vara perfekt att använda som skopa till de flesta våffeljärn. Grädda i våffeljärn tills de blir gyllene och lägg på galler för att svalna. Smörj våffeljärnet lite lätt mellan varje lagg. Låt dem vila på galler för att de ska bli riktigt frasiga.