VEGANSKA KANELBULLAR PÅ 3 SÄTT
Den här degen har bara en lång jäsning och det kan vara bra ibland för planeringen. Beroende på hur varmt det är behöver man vänta ganska lång tid på degen att jäsa upp ordentligt. Här finns instruktioner för både enkla runda bullar, knutar och dessutom amerikanska kanelbullar med frosting.
DEGEN
1 msk kardemummakärnor
75 g jäst
5 dl kall mjölk
2 dl strösocker
1 tsk salt
12 - 15 dl vetemjöl (max 800 g)
200 g rumsvarmt margarin
matlagningsgrädde för pensling
pärlsocker eller frosting
Mortla kardemumman. Lös upp jäst i den kalla mjölken och tillsätt kardemumman. Tillsätt strösocker, salt, hälften av vetemjölet och mjukt margarin. Knåda degen i minst 15 minuter i maskin eller minst 20 minuter för hand, tillsätt vetemjöl medan degen knådas. Degen ska hållas smidig och vetemjölet behöver tillsättas allteftersom då degen behöver mer vetemjöl ju längre den knådas. Låt degen vila i 10 minuter sedan den knådats färdigt och blivit väldigt smidig. Forma bakverk enligt instruktionerna nedan och låt jäsa mellan 1 till 3 timmar på plåten och dom har jäst upp ordentligt. Pensla med matlagningsgrädde ( strö över pärlsocker för klassiska kanelbullar). Grädda i mitten av ugnen i 225°C i 8 – 12 min beroende på storlek och ugn.
FYLLNING
200 g rumsvarmt mjölkfritt margarin
2 - 3 msk kanel
½ - 1 dl socker
FÖR BULLAR:
Kavla ut degen i en rektangel och bred ut margarin över ytan, strö med socker och kanel över hela rektangeln och rulla ihop degen till en rulle. Skär i bitar och lägg i formar på en plåt.
FÖR KNUTAR:
Rör ihop margarin, socker och kanel. Kavla ut degen ½ cm tjock och bred ut fyllningen. Vik degen dubbelt, skär remsor med ett snitt i mitten, så att två ”ben” bildas på remsan, vira ett par varv och knyt ihop till en bulle.
För Amerikanska bullar:
Kavla ut degen i en rektangel och bred ut margarin över ytan, strö med socker och kanel över hela rektangeln och rulla ihop degen till en rulle. Skär i bitar och lägg i en form som är smord eller har bakplåtspapper i bottnen, lämna lite utrymme att jäsa. Grädda enligt instruktionerna och när bullarna svalnat någto breds den tjocka glasyren över bullarna.
TJOCK FLORSOCKERGLASYR
Denna glasyr är perfekt på amerikanska kanelbullar istället för pärlsocker.
9 - 10 dl florsocker
1 tsk vaniljessens
2 msk vit sirap
½ dl rumsvarm mjölk
50 g smält margarin
Rör alla ingredienser till en krämig glasyr. Glasyren ska vara ganska tjock, glasyren breds ut med en kniv på toppen och man låter den rinna ner och jämna ut sig. Är glasyren för tjock tillsättes lite sirap eller mjölk, är den för tunn ökas mängden florsocker.