VEGANSKA FLAN
Här finns både en enklare variant med äppelmos och en med veganska frangipanefyllning. Flan är klara på en väldigt kort stund och är perfekta för oväntat besök! Klara på 20-30 minuter från att man börjar (om man har smördeg hemma). Flan bakade med färdigköpt smördeg (alla varianter jag sett i butik är mjölkfri) blir fantastiskt frasiga bakverk. De här frasiga flanen fungerar bäst att serveras med en kula glass, lite vispad växtgrädde med lite vanilj tillsatt eller helt enkelt precis som de är när de kommer ut från ugnen, kanske med lite florsocker pudrat ovanpå.
För alla de små bakelserna går det år ungefär ett paket smördeg/en rulle. Vi använde kyld smördeg på rulla, den är ganska tunn redan, använder man fryst som är tjock kan man kavla ut smördegen något innan man skär till bakelserna.
ca: 1-2 paket smördeg
ca: 3-6 äpplen, päron eller persikor
äppelmos eller frangipane (nedan)
Frangipane/mandelkräm
100 g mandelmassa
50 g mjölkfritt margarin
1 msk strösocker
1 msk majsstärkelse
1 msk valfri växtgrädde
2 tsk vetemjöl
Riv mandelmassan och vispa ihop med margarin, strösocker, majsstärkelse, grädde och vetemjöl. Fyll en spritspåse och klipp till/av ett hål på ungefär 1½ centimeter. Då får du lagom med fyllning i flanen när du täcker hålet i bottnen.
en liten klick (ca ½ tsk ) mjölkfritt margarin till varje bakelse.
Värm ugnen till 200°C.
Skär smördegen i rutor, det behövs två till varje bakelse, skär ut ett runt hål i mitten av en av varje platta i varje par. Placera på en plåt med bakplåtspapper. Nagga den andra plattan och pensla med vatten, lägg plattan med hål ovanpå och klicka en klick äppelmos eller frangipane i varje hål. Skala och skär till frukten och lägg över fyllningen. En frukt räcker till 2 – 3 flan, lägg en liten klick margarin på varje frukt (kan skippas om man vill). Grädda i mitten av ugnen i 15 – 20 minuter, tills flanen är gyllengräddade. Servera varma eller kalla.