VEGANSKA BRYSSELKEX
Det är inga problem att baka småkakor vegansk men det finns några knep som gör det lite extra gott! Salta alltid degen med några nypor salt, se sen också till att kakorna är välgräddade, är de lite för obarkade blir de inte knapriga alls. De kan gott ha fått lite färg i kanterna likt kakorna på bilden ovan, de smakar inte bränt utan får en bra konsistens. Jag älskar brysselkex och här är två varianter beskrivna, ett med socker som färgats med lite karamellfärg och en med pärlsocker. Här hemma har vi röstat om vilken som blir favoriten och det blev 2/2, men min favorit är nog ändå den med pärlsocker. Det blir lite mer knaprigt och dessutom är det enklare. Det går att använda vatten istället för aquafaba men aquafaban ger en något bättre konsistens på kakorna tycker jag.
SMIDIG MÖRDEG
200 g rumsvarmt margarin
2 msk aquafaba
1 dl strösocker
4½ - 5 dl vetemjöl (300 g)
1 nypa salt
1 krm vaniljpulver
pärlsocker eller strösocker och karamellfärg
Värm ugnen till 175°C. Blanda alla ingredienser till mördegen till en deg med händerna eller med en matberedare. Arbeta snabbt ihop degen, överarbeta den inte efter att den precis gått ihop. Låt degen vila kallt minst 30 minuter men gärna längre. Forma en rulle av degen och häll ut pärlsocker eller strösocker som du blandat med lite karamellfärg på ett fat och rulla mördegsrullen i sockret. Se till att sockret kommer på hela rullen. Skär rullen i tunna skivor och placera på plåten. Grädda dem i mitten av ugnen i 175°C tills de är gyllene i kanterna/undersidan, ca 10 - 15 minuter beroende på ugn och storlek.