VEGANSK SOMMARKAKA MED VIOLER
Har du violer som växer där det inte är mycket trafik kan du dekorera bakverk med dem! De är nämligen inte giftiga och smakar mest grönt ( man kan också plocka bort dem från kakan). Jag älskar glasyren på den här kakan även om den är enkel, vill du skippa glasyren kan du strö lite flagad mandel över kakan innan den gräddas eller pudra florsocker över kakan när den svalnat. Smaken får man av citronskal och sockerkakssmeten blir fantastiskt fluffig med min metod att vispa aquafaba pösigt med strösocker. Det här receptet på sockerkaka tror jag är ett av det allra bästa recepten jag tagit fram under mina 10 år som receptutvecklare, och ett bakverk som jag trodde att man kanske inte kunde få perfekt utan ägg efter alla försök med dåligt resultat som jag gjorde. Sedan våren 2017 går det utmärkt och jag bakar sockerkakor med de frukter och bär som mognar i trädgården och i skogen, just nu med blåbär. Jag är otroligt stolt över att jag lyckats med denna och liknande recept och allt det har lett till efter denna upptäckt! Det finns nämligen ingen annan receptutvecklare som snubblat över en liknande teknik för perfekta veganska mjuka ljusa kakor (choklad och kryddade kakor har vi kunnat baka i många år)! Nu hoppas jag att tekniken sprider sig så att alla åter igen kan baka perfekta veganska mjuka ljusa kakor.
INGREDIENSER
2 dl strösocker
1 dl aquafaba
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
75 g margarin
1/2 citron, skalet
¾ dl växtmjölk
Värm ugnen till 175°C. Smöra och bröa en rund form på mellan 20 och 22 centimeter eller täck med papper. Vispa upp strösocker och aquafaba i en köksassistent eller med en elvisp tills det blir vitt och pösigt. Vispa inte för länge, det ska inte bli marängsmet, bara vitt och pösigt. Blanda under tiden vetemjöl, bakpulver och salt i en skål och rör runt så att allt blandas. Smält margarin och riv det yttersta skalet av citrusfrukterna. Häll ner de torra ingredienserna, citronskalet, margarinet och mjölken i bunken och rör ihop smeten tills den är jämn utan att överarbeta. Dra en slickepott längs sidorna på skålen så att eventuella mjölrester inkorporeras i smeten. Häll upp kaksmeten i formen och grädda i mitten av ugnen 175°C 25 - 30 minuter. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från mitten av kakan.
GLASYR
3 dl florsocker
2-3 msk vatten
Låt kakan svalna helt. Blanda florsocker med vatten och sprid över kakan. Dekorera med violer.