VEGANSK LJUS PUMPAKAKA
Det är enklast om man får tag i en konserv med pumpapuré, men det går också att koka eller ånga pumpa och sedan mixa till en slät puré. Det viktigaste då är att inte låta purén bli för vattnig, den ska vara ganska fast. Man kan också ugnsgratinera i 200°C. Halvera och kärna ur pumpan och baka i 30 minuter. Dra eller skär bort skalet och mixa pumpan till puré. Välsorterade butiker har pumpapuré i sektionen med ingredienser från hela världen. Strösockret på ytan är viktigt eftersom pumpapuré i smeten annars ger kakan en tråkigare yta rent utseendemässigt. Det blir även en god kontrast mot den otroligt mjuka och lätta pumpakakan.
INGREDIENSER
1 krm riven muskot
4 ½ dl vetemjöl
¾ tsk kanel
1 krm mald ingefära
1 nypa nejlika
1 nypa salt
½ tsk bikarbonat
1 ½ tsk bakpulver
3 1/4 dl strösocker (300g)
1 dl olja
1 dl aquafaba
1-2 tsk vaniljextract
2 ½ dl/250g pumpapuré
1 msk strösocker
½ tsk kanel
Värm ugnen till 175°C. Smörj och bröa en brödform på minst 1.2 liter-1.5 liter eller förbered med bakplåtspapper. Riv muskot på rivjärnet och mät upp mängden som behövs. Blanda vetemjöl, kanel, muskot, ingefära, salt, bikarbonat och bakpulver i en bunke. I en annan bunke rör du ihop farinsocker, olja, aquafaba, vaniljextract och pumpapuré till en jämn smet utan klumpar med en stavmixer eller med en handvisp. Blanda sedan ihop de torra ingredienserna och de våta ingredienserna med en handvisp eller slickepott, överarbeta inte eftersom kakan då kan bli seg. Dra en slickepott längs sidorna på skålen så att eventuella mjölrester inkorporeras i smeten. Häll upp i formen, strö över strösocker blandat med kanel på ytan och grädda i mitten av ugnen i 175°C i 45-55 minuter. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från mitten av kakan. Låt svalna helt innan den skärs upp.