VEGANSK CHOKLADFONDANT
ÄNTLIGEN! Det här receptet har varit ett av det svåraste att veganisera och jag har försökt i över 10 år men aldrig ens kommit så nära att jag har delat ett recept eller tagit med i någon av de 15 vegansk bakböcker jag skrivit, och jag har verkligen försökt! Jag lyckades först på nyårsafton 2020, perfekt avslut på året med en sådan seger. Det är inte heller ett sådant där smitvägsrecept där man lägger i en stor chokladbit som ger den rinnande mitten (inget fel på sådana recept alltså, men de är inget för mig när jag receptutvecklar för att få fram perfekta veganiseringar av klassiker). Receptet är anpassat för 4-6 formar som rymmer omkring en deciliter och smeten ska inte fyllas till mer än ¾ av formarna. Koniska decilitermått i metall fungerar absolut om du saknar formar. Det går att grädda i både metallformar och i porslin, även små fina kaffekoppar fungerar utmärkt. Man kan förbereda i god tid och grädda kort innan servering. Det är bra om de får vila ett par minuter innan de vänds upp men de ska inte vänta för länge. Förberedda formar kan också kylas en stund för att gräddas precis innan servering, då kan gräddningstiden behöva någon minut extra. Undergräddas fondanten blir den härligt rinnig och är den övergräddad är den som en gräddad mjuk chokladkaka. Båda alternativen är goda men vill du ha den perfekt i formen du använder bör du provbaka receptet i formarna du ska använda innan. Då kan du testa vilken tid som ger föredraget resultat. Aquafaban behöver vara rumsvarm för att smeten inte ska stelna när den tillsätts. För bäst resultat används en choklad med 70 % kakao. Jag har gräddat mina fondanter här i metallfromar som rymmer 0,9 deciliter (nästan en deciliter)och om du har större eller mindre formar behöver du anpassa tiden med några minuter upp och ned. Kanterna gräddas snabbare i metall så använder du tjockt porslin behöver du kanske också lägga på någon eller några minuter.
INGREDIENSER
100 g margarin
½ dl matlagningsgrädde
100 g mörk choklad
1 dl rumsvarm aquafaba
1 dl florsocker
1 dl vetemjöl
1 krm salt
1 nypa vaniljpulver
Värm ugnen till 175°C. Smörj formarna med ett tjockt lager margarin, jag brukar använda mjukt margarin och bra hushållspapper för att smörja kanterna på formen. Fyll formen med lite kakao och se till att hela insidan blir täckt. Slu ur dem lätt uppochned så att överflödig kakao åker ut.
Smält margarinet ihop med matlagningsgrädde i en liten kastrull och tag av från plattan. Bryt chokladen i bitar och låt smälta i margarinblandningen. Häll ner rumsvarm aquafaba och mixa med en stavmixer till en jämn smet. Blanda ihop florsocker, vetemjöl, salt och vaniljpulver i en bunke och och vänd sedan ner i den smälta chokladblandningen. Häll upp i formarna till ¾ och grädda i 175°C i 8-12 (något längre om du har tjokca porslingformar) minuter, låt svalna i 4-5 minuter. Dra en tunn kniv längs kanten på varje form och vänd upp. Det går också utmärkt att servera.fondanten utan att vända upp den på fat, det blir extra fint om du gräddat i små vackra kaffekoppar.