GYLLENE VEGANSK KAKA
Den här kakan har sitt ursprung i ett recept från Alison Roman som jag veganiserat efter att det blev viralt via New York Times. Har du hört om, eller kanske redan är frälst av, guldmjölk är det här en kaka som kan utgå ifrån samma kryddor. Vill du kan du absolut tillsätta en tesked ingefära i kaksmeten, eller varför inte använda en nypa av alla kryddor i receptet på guldmjölk nedan. Är citronerna små kan du använda 3 stycken men är det stora citroner räcker det med 2 stycken. Guldmjölk (haldi ka doodh ) är hämtat från en ayurvedisk tradition där man använder mycket gurkmeja som är väldigt hälsosamt. River du ner färsk ingefära, gurkmeja eller använder krossade kardemummakapslar istället för torkade kryddor silas mjölken innan servering. Används mjölk som går att skumma får du en gyllene latte. Kokosoljan och svartpepparen är viktiga för upptaget av antioxidanterna och de antiinflamatoriska ämnena så de bör man inte utelämna.
INGREDIENSER
125 g margarin
2-3 st citron, skalet
½ dl strösocker
4 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk gurkmeja
1 nypa salt
2 ½ dl strösocker
1 ½ dl aquafaba
1 dl tjock yoghurt
1-2 msk strösocker till toppen
Värm ugnen till 175°C. Smöra och bröa en sockerkaksform eller brödform på omkring 2 liter. Smält margarinet. Riv citronskalet och gnugga ihop skalet med en halv deciliter strösocker med hjälp av fingertopparna tills skalet har gjort strösockret gult och mycket smakrikt. Rör ihop vetemjöl, bakpulver, gurkmeja och salt i en bunke. Vispa upp 2 ½ deciliter strösocker (inte citrussockret) och aquafaba tills det blir ljust och pösigt. Rör ner vetemjölsblandningen, citrussocker och yoghurt försiktigt och när det är inkorporerat vänds det smälta margarinet in i tre omgångar. Dra en slickepott längs sidorna på skålen så att eventuella mjölrester inkorporeras i smeten. Häll upp kaksmeten i formen, strö över strösocker över ytan och grädda i mitten av ugnen i 175°C i 45-50 minuter. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från mitten av kakan. Låt kakan svalna innan den skärs upp.
GULDMJÖLK
5 dl mjölk
1 ½ tsk mald gurkmeja
1 tsk mald ingefära
1 krm mald muskot
½ tsk kanel
½ tsk kardemumma
1 krm vanilj
1 krm mald svartpeppar
1 msk kokosolja
ev. 1 msk agavesirap
Blanda ner samtliga ingredienser i en liten kastrull. Vispa försiktigt ihop, och värm på mellanvärme på spisen. Sjud i cirka 4 minuter, och rör om regelbundet. Guldmjölken ska bli varm, men inte koka. För en mer intensiv smak kan du tillsätta mer gurkmeja och/eller ingefära. Servera direkt. Man kan spara guldmjölken i kylskåp i 2-3 dagar och sedan värma upp den igen innan den serveras.