Kakboken.se

View Original

VEGANSKA STRUVOR

Receptet kommer från julboken som släpptes 2018 och jag är så nöjd med det här receptet och att det äntligen finns med i vår fina julbok!

Man behöver ett struvjärn som först värms i olja och sedan hettas upp mellan varje struva. Struvjärn finns ofta i second-handbutiker eller till exempel på Tradera. Det är viktigt att inte doppa järnet för djupt ner i smeten, hamnar smeten på ovansidan är det svårt att få bort struvan från järnet när den är färdiggräddad. Är struvan perfekt gräddad kan du oftast slå lätt på järnet för att få den att lossna. Glöm inte heller att hålla järnet stilla i smeten en stund innan du lyfter upp den och doppar den i oljan, eftersom järnet är riktigt varmt av oljan så fastnar ett tjockare lager på struvjärnet ju längre du håller den i smeten, doppar du snabbt får du väldigt tunna struvor. Jag rekommenderar att du köper en termometer om du ska fritera, annars är det svårt att hålla rätt temperatur på oljan. Läs gärna mer om fritering på sidan 192.

Jag har inkluderat två recept, ett med aquafaba istället för äggulan som ofta är inkluderad, och ett med majsstärkelse. Båda recepten ger fantastiska struvor. 

STRUVOR
1 msk aquafaba eller majsstärkelse
2 msk strösocker
1 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
2 dl vetemjöl

FRITERING
500-1000 g kokosfett (har du en liten kastrull räcker 500 g)

GARNERING
1 dl strösocker eller florsocker

Kombinera alla ingredienser i en skål och välj en skål som inte är mycket större än struvjärnet. Hetta upp oljan till 180°C. Låt struvjärnet värmas med oljan en stund så att det är riktigt varmt. Doppa ner järnet i smeten, inte för djupt så att smeten hamnar på ovansidan och håll kvar järnet där en stund så att smeten fastnar. Låt sedan friteras gyllene i oljan. Är struvan ogräddad är det svårt att få den av järnet men välgräddade struvor kan man oftast knacka av över hushållspappret med en gaffel eller liknande, annars använd en gaffel för att lossa struvan från järnet och placera på hushållspapper för att rinna av. Doppa sedan i strösocker. Värm järnet i oljan innan du doppar det i smeten igen och upprepar proceduren.