Kakboken.se

View Original

VEGANSKA SMULPAJER

Världens enklaste recept på smulpaj med ett par alternativ med havre eller glutenfria sorter. Det finns fyra fyllningsmängder du kan utgå ifrån för att enkelt hitta rätt mängd socker och stärkelse. Du kan använda majsstärkelse istället för potatismjöl också! För blåbär och rabarber går potatismjöl utmärkt och för flertalet andra bär fungerar majsstärkelse allra bäst. För blåbär, jordgubbar och rabarber tar du den största mängden potatismjöl, för de flesta andra bär och frukter räcker den lite mindre mängden stärkelse. Sockermängden varierar med hur sura frukter eller bär du använder. Smuldegen räcker till att täcka en ganska stor paj om du vill ha ett tunt lager men för den största mängden frukt kan du göra en ökning av smulorna om du vill ha ett tjockt lager smulor.

SMULDEG

3 dl vetemjöl

½ dl strösocker

2 krm salt

125 g margarin

ev. 1-2 msk vatten eller aquafaba


FYLLNINGSMÄNGD

liten stor större störst

200 g 500 g 700 g 1000 g frukt eller bär, färska eller frysta

2-3 tsk 1-2 msk 2-3 msk 3 msk potatismjöl eller majsstärkelse

2 msk 4 msk 1 dl 1-1 ½ strösocker


Värm ugnen till 200°C. Blanda vetemjöl, strösocker och salt ihop i en bunke. Margarin tärnas ner och fingras ihop till en smuldeg. Blir degen för smulig kan du tillsätta någon matsked vatten eller aquafaba för att få degen att gå ihop fint. Lägg frukten i pajformen. Blanda stärkelse och strösocker med bären beroende på hur syrlig och vattnig frukt du valt. Toppa med smulor av degen. Grädda i mitten av ugnen i 200°C i 20 – 25 minuter för en mindre paj och 25-35 minuter för en större paj eller en paj bakad med frysta bär. 


GLUTENFRI SMULPAJ

1 dl durramjöl

2 dl vitt rismjöl

¾ dl strösocker

100 g margarin

1 msk sirap


HAVRESMULPAJ

1 dl rena havregryn

3 dl vetemjöl (eller 2 deciliter vitt rismjöl för en glutenfri paj)

¾ dl strösocker

100 g margarin

1 msk sirap


Värm ugnen till 200°C. Blanda mjölsorter, eventuella havregryn och strösocker ihop i en bunke. Margarin tärnas ner och fingras ihop till en smuldeg med sirap. Lägg frukten i pajformen. Blanda ner potatismjöl och strösocker med bären beroende på hur syrlig och vattnig frukt du valt. Toppa med smulorna, gör inte allt för stora klumpar eftersom de då blir ogräddade. Grädda i mitten av ugnen i 200°C i 20 – 25 minuter.