VEGANSKA PANCAKES
Jag har arbetat med det här receptet med aquafaba i fyra år och NU äntligen är det faktiskt perfekt - dom blir väldigt luftiga, bränns fint och smälter i munnen (vilket är väldigt svårt att få till). Många tester har det blivit och de har alla haft något litet fel som jag inte tyckt har varit okej, ni som följer har bett om receptet på instagram (swedishvegan) hur många gånger som helst eftersom de alla har sett fantastiska ut men jag har informerat under alla år att även om de ser fina ut är receptet inte klart än, det delas när (och om) jag får till det perfekt - och här är det!
Receptet ger 10 stora pancakes (3/4-1 dl per pancake) eller 15-20 mindre (1/2 dl styck).
Tricket för att få bananpannkakor perfekt gräddade på båda sidorna är att vända sidan endast en gång och man ska ha sådan temperatur att när första bubblan går igenom till ytan ska den vändas och då vara gyllenbrun på den stekta sidan. Det är viktigt att inte ha för lite mjölk i smeten, är den för tjock blir det lätt degigt mitt i pannkakorna. Provstek en pannkaka så att den blir gyllenbrun och titta efter så att mitten är gräddad. Tillsätt annars några matskedar mjölk så gräddas dina tjocka pannkakor jämnare. Klurigt i början, men du lär dig snabbt både optimal temperatur och konsistens på smeten. Jag använder alltid ett decilitermått som skopa och hänger den på kanten på bunken mellan pannkakorna.
Du kan också baka pancakes med endast 3 deciliter mjölk och utan yoghurt, då blir de tunnare likt klassiska pancakes. Med yoghurt får du lite tjockare och luftigare pancakes. För blåbärspancakes tillsätter du 1 deciliter färska blåbär. Är bären frysta är det bättre att slänga på ett par blåbär när du hällt smeten i pannan annars färgar de smeten blå. Vill ha i jordgubbar så tärnar du jordgubbarna i små bitar för att inte få degiga delar i dina pancakes. Vill du göra "födelsedagspancakes" med strössel så får du försöka hitta ett strössel som löses upp i färggranna fläckar - prova dig fram och rör inte för mycket i smeten när du rört ner strösslet eftersom färgerna snabbt blandas ut.
1 dl aquafaba
½ dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 nypa salt
1 nypa vaniljpulver eller 1 tsk vaniljessens
2 dl mjölk
1 dl naturell yoghurt
½ dl olja
Vispa upp aquafaba och strösocker med en elvisp tills det blir vitt och pösigtg. Blanda vetemjöl med bakpulver, salt och vaniljpulver och vänd ner tillsammans med mjölk, yoghurt och olja. Vänd försiktigt för att inte slå ut luften som vispats in i aquafaban. Rör ner blåbär, jordgubbar eller strössel. Rör till sist ner blåbären. Stek utan matfett för pannkakor med en enhetlig brun färg på steksidorna, klassiskt amerikanskt utseende, eller stek med matfett om du vill ha lite prickiga pancakes.