VEGANSKA MAKRONER
Varken veganska eller traditionella (gammaldags) makroner är ett lätt bakverk att ge sig på, det finns tusen sätt att göra fel och jag rekommenderar att söka på nätet efter hur man gör dem perfekt och kika igenom filmerna på alla misstag som är vanliga hos nybörjare för att slippa de värsta missarna. Charis som har gjort det här receptet som nu används över hela världen och delar massor av varianter på Floral Frosting har också delat en film på sin blogg där man kan se de olika viktiga stegen, ja har länkat till hennes film lite längre ner i instruktionerna. Man får räkna med att det tar ett par omgångar innan man får till dem perfekt!
Vill du fylla makronerna med lemon curd behöver den förberedas dagen innan och jag har delat mitt recept här på bloggen. På bilden har vår 7-åring målat med färgpulver och färgpasta löst i en droppe alkohol (det dunstar snabbare än vatten). Karamellfärg man köper i livsmedelsbutiker brukar vara lite för tunna för dekormålning.
Efter att man monterat ska de ligga till sig i kylen, helst 24 timmar innan de serveras.
15 – 20 makroner
Makronerna
1 ¾ dl aquafaba (vätskan från en eller två burkar/tetror med kikärtor)
1 ¼ dl strösocker (100g)
2 ½ dl mandelmjöl (för lite tjockare makroner tar du 3 dl mandelmjöl)
1 ¼ dl florsocker
ev. lite färgpulver eller karamellfärg
Frosting
100 g mjukt margarin
1 – 1 ½ dl lemon curd (kika i påskalbumet eller här i loggen)
2 dl florsocker
Lemon curd till fyllning
Reducera aquafaban i en liten kastrull från 1 ¾ dl till ¾ dl och lite mer ungefär 80 ml (vilket är ¾ dl + 1 tsk). Jag brukar reducera på medeltemperatur och det tar inte särskilt många minuter. Låt svalna.
Häll den reducerade aquafaban i en skål, gärna i en köksassistent men en elvisp med ballongvisp fungerar också bra. Tillsätt hälften av sockret och vispa tills det är väl inkorporerat. Tillsätt resterande socker och eventuellt färgämne och vispa under kraftig omrörning tills marängen är tjock och glänsande. Förbered nu de torra ingredienserna, mandelmjölet och florsockret ska mixas ihop och sedan silas minst en gång för att bli fintmalt och utan större bitar. Mixa först mandelmjölet kort, tillsätt florsockret och sila sedan ner i en bunke, upprepa gärna en gång till innan du silar ner halva mängden i marängen och försiktigt vänder in det i smeten med en slickepott, utan att överarbeta (väldigt viktigt för slutresultatet), sila sedan ner resterande och vänd in. Steget efter detta kallas makronage och man vänder och pressar smeten i bunken. Googla fram lite filmer (eller titta på Charis film här:https://www.youtube.com/watch?v=KAl_mdYSkoI så vet du hur du ska göra och hur konsistensen ska bli. Omkring 19-20 gånger ska du vända smeten på detta sätt för att få rätt konsistens. Fyll nu smeten i en spritspåse och spritsa ut makronerna med jämnt tryck rakt ovanifrån på bakplåtspapper på två plåtar. När en plåt är klar lyfter du och släpper den i bordet tre gånger. Låt nu vila i två timmar för att torka i rumstemperatur. Sätt in en plåt i en kall ugn, sätt på 100°C och grädda i omkring 20 minuter (man kan behöva upp till 30 minuter men de ska gå att lossa makronerna från pappret om man lyfter lite lätt i hörnet på en makron på plåten). Stäng av ugnen och låt stå i 15 minuter. Ta ut plåten och låt ugnen kallna helt innan det upprepas med den andra plåten.
För frostingen vispas mjukt margarin upp med lemoncurd och florsocker till en ljus och smidig frosting, spritsa en tunn rand på en av de två makronerna som ska sättas ihop, spara eventuellt mitten av makronen så att det kan fyllas med lemon curd. Sätt ihop en makron med frosting och ett tomt skal. Låt nu makronerna vila i kylskåp i 24 timmar innan de serveras för att de ska få rätt smak och konsistens.