Kakboken.se

View Original

VEGANSKA LYCKOKAKOR

20-25 pappersremsor

fantasi

tålamod

okänsliga fingertoppar


50 g margarin

1 dl strösocker

2 dl vetemjöl

2 msk majsstärkelse

1 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

1 ½ dl vatten

2 msk aquafaba


Sätt ugnen på 150°C. Skriv meddelanden på långsmala pappersremsor och vik dem på mitten.

Smält margarin. Blanda strösocker, vetemjöl, majsstärkelse, vanilj och salt i en bunke och rör ner margarin och vatten. När smeten är jämn rörs aquafaba ner. Lägg upp en till tre klickar med smet (en matsked per kaka) med hjälp av ett matskedsmått på bakplåtspappersklädd plåt. I början kan det vara bra att endast ha en kaka att böja till så att man inte blir för stressad. Bred ut klicken med baksidan av matskedsmåttet till en rundel med ungefär 8-10 centimeter i diameter. Försök göra smeten jämn, kakan blir sämre gräddad om kanterna är tunnare än mitten av klicken. Grädda i mitten av ugnen tills kanterna börja få färg, 14–16 minuter.

Ta upp en kaka i taget med hjälp av en stekspade och lägg med ovansidan nedåt på en kökshandduk. 

Lägg i ett meddelande och vik kakan dubbel. Böj sedan kakan över kanten på ett glas eller en skål medan du håller i kanterna. Låt kakorna svalna i till exempel en muffinsplåt så att de inte böjs upp när de svalnar. Förvara torrt.