Kakboken.se

View Original

VEGANSKA FRASVÅFFLOR MED OCH UTAN GLUTEN

Två varianter på våfflor som jag älskar, frasvåfflorna är mina gamla favoriter sedan länge och majsstärkelsevåfflorna är från min stora glutenfria bok som släpptes 2014! Den hittar du i butiken här på hemsidan.

FRASVÅFFLOR (med gluten)
Ger 6 - 7 st frasvåfflor


100 g mjölkfritt margarin
4 dl valfri vegetabilisk mjölk 
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt

Smält margarinet och låt det svalna. Vispa ihop mjölk med vetemjöl blandat med bakpulver och salt. Häll ner margarin och vispa till en jämn smet. Grädda i våffeljärn tills de blir gyllene och lägg på galler för att svalna. 

MAJSVÅFFLOR 
100 g mjölkfritt margarin 
5 dl majsstärkelse
1 - 2 krm salt
2 tsk bakpulver
3 dl valfri mjölk

Smält margarin och låt svalna. Rör ihop majsstärkelse, salt och bakpulver i en skål, häll sedan ner svalt margarin, rumsvarm mjölk och vispa ihop till en jämn smet. Ett decilitermått brukar vara perfekt att använda som skopa till de flesta våffeljärn. Grädda i våffeljärn tills de blir lätt gyllene och lossnar lätt från järnet. Lägg på galler för att svalna. Se till att vispa igenom smeten med jämna mellanrum så att inte stärkelsen sjunker till botten. Smörj våffeljärnet lätt mellan varje lagg. Låt dem vila på galler för att de ska bli riktigt frasiga!