Kakboken.se

View Original

VEGANSKA COOKIES MED RÅG & WHISKEY


Cookies är inte hårda som våra svenska småkakor utan lite knapriga i kanterna och mjuka och sega i mitten. Chocolate chip cookies har varit ett av de svåraste recepten att utveckla om man vill att degbollen ska flyta ut perfekt och bilda en skrynklig cookie. Efter att aquafaba dök upp är det betydligt enklare, även om det fortfarande tog mig en bra bit över ett år efter upptäckten av kikärtsvatten att få receptet som jag ville ha det. Jag låter också gärna degen vila i mellan 12 till 36 timmar för finare färg under gräddningen och en mer utvecklad smak. Något som enligt legenderna kring kakans ursprung gjordes även av Ruth Graves Wakefield, skaparen av originalreceptet 1938. Det går dock utmärkt att grädda direkt efter att man rört ihop degen och i det här receptet med whiskey så är smaken på whiskyn mest framträdande samma dag som degen gjorts, den blir svagare om degen får vila.

250 g rumsvarmt margarin
2 tsk vaniljessens eller 2 krm vaniljpulver
1-2 tsk whiskey eller bourbon
2½ dl farinsocker
1 dl strösocker
3/4 dl aquafaba
5 dl vetemjöl 
1 ½ dl fint rågmjöl
1 tsk bakpulver 
1 tsk bikarbonat
1-2 krm salt
150 g chokladknappar

Vispa margarin, vaniljessens, whiskey och socker tills det blivit väl blandat, vispa ner kikärtsvatten och vispa tills blandningen blir luftig. Blanda vetemjöl, rågmjöl, bikarbonat, bakpulver och salt. Blanda ner i smeten och rör till sist ner chokladknapparna. Grädda i mitten av ugnen i 175 C. För en mindre degboll med ungefär 3 centimeter i diameter är 6-8 minuter lagom. För en 4 centimeter stor degboll är 8-10 minuter lagom. Gör du större bollar på runt 5-6 centimeter gräddas cookien på runt 10-13 minuter. De får inte bli övergräddade, de ska vara mjuka i mitten men ändå ha blivit knapriga i kanten och här är det övning som ger färdighet. Testgrädda gärna en kaka, blir de för tunna knådar du in lite mer mjöl, är de för tjocka kan du knåda in t.ex. lite kikärtsvatten eller margarin. Jag brukar vänta tills degbollen sjunkit ut och blivit platt, efter det ska toppen ha höjt sig något, vilket betyder att smeten i mitten har blivit varm. Efter det får kakan inte gräddas så mycket längre. Ät helst nygräddade. De håller sig goda och mjuka i en lufttät burk i ungefär en dag. Förvara dem då i kylskåpet