Kakboken.se

View Original

VEGANSKA BROWNIES MED OREOS

Vill du ha en jämn brownie så skakar du brownien lite lätt och släpper den försiktigt i bordet ett par gånger efter att du tagit ut den ur ugnen. Då jämnar den ut sig innan den steknar och brownien får mindre kanter.  Vill du ha en helt jämn brownie kan du även ta ut den ur ugnen efter 15 minuter och skaka ner kanterna som bildats, men det är verkligen överkurs på browniebakning, lite kanter tycker jag att man kan acceptera. Brownien blir godast om den får svalna utan att kylas ner i kylskåp, den både förvaras och serveras bäst rumstempererad. Det beror på att kakaosmöret i brownien blir väldigt fast i kylskåpstemperatur och tar lång tid på sig att bli riktigt mjukt igen.


175 g margarin

300 g mörk choklad

1 krm vaniljpulver

1 krm salt

1 ½ dl aquafaba

5 dl florsocker

3 dl vetemjöl

1 dl kakao

3-5 oreos

Värm ugnen till 175°C och förbered formen med bakplåtspapper. Har du en form i lämplig storlek viker du pappret i hörnen, du kan också häfta en form i lämplig storlek med en häftapparat. Smält margarin och tärnad choklad i mikrovågsugnen eller i en kastrull, rör ner salt och vanilj. Vispa upp aquafaba pösigt med florsocker och vänd sedan ner vetemjölet försiktigt. Vänd in kakao och till sist rörs chokladblandningen in försiktigt. Häll upp i formen, sprid ut hela eller delade oreos och grädda i mitten av ugnen i 175°C 20 minuter för en form på 25x25 centimeter eller 20x30 centimeter eller 25 minuter för en 20x20 centimeters form. Den är fortfarande kladdig när den tas ut ur ugnen men den stelnar när den svalnar. Förvara och servera rumsvarm.