Kakboken.se

View Original

VEGANSKA BISKVIER!

Receptet är från senaste julboken som finns i webbutiken.  Här är mina två bästa recept på tjocka sega, ägg- och mjölkfria biskvier och det finns både vaniljfyllning och chokladfyllning. 

Använd mandelmassa med högt mandelinnehåll för absolut bästa resultat, massa av sämre kvalite gör fulare biskvier. Om du kyler mandelmassan är den lättare att riva och använder du vit choklad kan det vara bra att frysa biskvierna med fyllningen innan de doppas i chokladen så blir chokladen lättare att få jämn och tjock. Det viktigaste för att få bra resultat med vit choklad är att aldrig värma den mer än 40°C eftersom den då förstörs, att inte blanda in mer än 2-3 msk olja per 100 gram choklad (för att göra den smidig) och inte färga den med vanlig karamellfärg, man behöver en färg gjord för fet - en chokladfärg!

Sedan breds eller spritsas krämen på bottnarna när de kallnat. Till skillnad mot klassiska recept på såser och krämer där äggulor ingår i receptet som stabilisator behöver man inte vara rädd för att redningen ska koka upp och koagulera för vaniljkrämen eller curden som används här. Med stärkelse kan smeten koka upp och du vet att den är färdig när redningen tjocknar ordentligt och bubblor som bildats vid omrörningen återgår och redningen är jämn och tjock. Man kan tillsätta en knivsudd gul färg för att få samma kulör som klassisk vaniljredning. Majsstärkelse som används här behöver koka någon minut för att tjockna och den bör därefter tas av från plattan.

BISKVIBOTTNAR (utan bönvatten/aquafaba)
500 g mandelmassa
½ dl florsocker
1 tsk bakpulver
4 msk majsstärkelse
2 msk valfri växtgrädde

Riv mandelmassan till bottnarna grovt på rivjärn. Blanda florsocker, bakpulver och majsstärkelse och arbeta ihop med mandelmassa och grädde. Forma runda bollar (eller hjärtan) som sedan plattas ut till en platta på runt 1 centimeter och gräddas i 150°C i 16 – 20 minuter. Hur länge kakorna ska gräddas beror på hur stora du gör dem, så provgrädda gärna en kaka innan du lägger in hela plåten i ugnen. Blir bottnen för lös kan du tillsätta lite majsstärkelse, blir den för torr, tillsätts istället lite extra grädde. 

BISKVIBOTTNAR MED AQUAFABA 
(för info om aquafaba, se albumet med AQUAFABARECEPT)

400 g mandelmassa
1 dl aquafaba

Riv mandelmassan grovt på rivjärn och arbeta ihop med aquafaba. Smeten fylls i en spritspåse med rund tyll eller formas med fuktade händer till utplattade bollar. Eftersom resultatet beror på vilken mandelmassa som används är det bra att provgrädda en kaka innan du lägger in hela plåten i ugnen, då vet du om du behöver tillsätta lite aquafaba eller om du behöver öka mängden mandelmassa något. Gräddas i 150°C i 20 - 25 minuter. 

VANILJFYLLNING
150 g mjukt margarin
½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 sats vaniljkräm

VANILJKRÄM TILL VANILJFYLLNINGEN
2 dl valfri vegetabilisk matlagningsgrädde
2 msk majsstärkelse
2 msk strösocker
2 msk olja
1 krm vaniljpulver
ev. en knivsudd gul färg

CHOKLADSKAL 
200 g mjölkfri choklad
1-2 msk smakneutral olja

Förbered vaniljkrämen i god tid. Koka upp grädde med majsstärkelse, strösocker och olja. När krämen tjocknat tas den av från plattan och vanilj och eventuell gul färg tillsätts. Täck ytan med plastfolie om krämen kyls

För vaniljfyllning vispas margarin luftigt med florsocker och vaniljsocker. Tillsätt vaniljkräm en matsked i taget och vispa mellan varje sked. 

Bred eller spritsa ut fyllning på kalla bottnar och kyl eller frys för att få extra snygga biskvier. Gör chokladen enklare att doppa biskvierna i genom att späda med 1– 2 matskedar olja per 200 gram choklad. Efter att du doppat en biskvi i den smälta chokladen kan du skaka den lite lätt åt sidorna ”i en cirkulär rörelse” så överflödig choklad ringlar av. Förvara tätslutet och svalt.