Kakboken.se

View Original

VEGANSK TÅRTBOTTEN

Mitt nya revolutionerande recept på sockerkaka fungerar dessutom som tårtbotten! Kika in sockerkaksrecepten som finns delade på sidan om du vill göra sockerkaka och läs infon här för tårtbottnar. Jag är otroligt stolt över att jag lyckats med denna och liknande recept och allt det har lett till efter denna upptäckt! Det finns nämligen ingen annan receptutvecklare som snubblat över en liknande teknik för perfekta veganska mjuka ljusa kakor (choklad och kryddade kakor har vi kunnat baka i många år). Nu hoppas jag att tekniken sprider sig så att alla åter igen kan baka perfekta veganska mjuka ljusa kakor.
En av insikterna som är viktig när det kommer till riktigt bra vegansk tårtbottnar är att de stora formarna på 22-24 centimeter inte är lätta att få bra resultat med. Använd en gammal klassisk storlek på mellan 18-20 centimeter för det här receptet så blir det perfekt! Det brukar finnas mängder i den storleken på loppisar och i secondhandaffärer eftersom det var standard förr. På bilden har jag använt en form på 20 centimeter, en form på 18 centimeter ger en något högre kaka.


2 dl strösocker
1 dl aquafaba
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver 
1 nypa vaniljpulver
1 nypa salt
75 g margarin
¾ dl växtmjölk


Värm ugnen till 175°C. Smöra och bröa en tårtform på 18-20 centimeter. Vispa upp strösocker och aquafaba i en köksassistent eller med en elvisp tills det blir vitt och pösigt. Vispa inte för länge, det ska inte bli marängsmet, utan vitt och pösigt. Det ska inte bara precis ha blivit vitt utan ha tjocknat något (Jag vet, det är ju definitionen av pösigt). Blanda under tiden vetemjöl, bakpulver och salt i en skål och rör runt så att allt blandas. Smält margarin. Häll ner de torra ingredienserna, margarinet och mjölken i bunken och rör ihop smeten tills den är jämn utan att överarbeta. Dra en slickepott längs sidorna på skålen så att eventuella mjölrester inkorporeras i smeten. Häll upp sockerkaksmeten i formen och grädda i mitten av ugnen 175°C 30 - 35 minuter. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från mitten av tårtbottnen.